2012. február 21.
Farsangi fánk
Vannak olyan, ünnepekhez köthető ételek, amiket aztán az év más szakában soha nem készítek. Ilyen a karácsonyi halászlé és bejgli, a húsvéti sonka, és ilyen a farsangi fánk is.
Igazából nem tudnám megmondani, miért, egyszerűen így alakult.
Ha a fánknál maradunk, lehetne nyáron is sütni, vagy bármikor, de én csakis egyszer, farsangkor sütöm, máskor eszembe sem jut, ilyenkor viszont kötelező kör.
Hozzávalók:
1 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
18 dkg tejföl
4,5 dl tej
5 tojássárgája
15 dkg cukor
1 csapott kávéskanál só
1 citrom héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 evőkanál rum
A sütéshez
1 l olaj
1 dl langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, vajat, tejfölt, tojást, cukrot, sót, citromhéjat és a vaníliát. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a langyos tejjel és a rummal kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A fánkszaggatót lisztbe mártjuk, majd kiszaggatjuk a fánkokat. Ezt a műveletet határozott, erőteljes mozdulattal végezzük, hogy a fánkoknak "vágott" széle legyen.
A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük.
Fedeles lábosban közepes hőmérsékletűre melegítjük az olajat. Legjobb, ha próbasütést végzünk, a szaggatáskor leeső tésztadarabokból párat félretehetünk ehhez.
Akkor megfelelő az olaj hőmérséklete, ha a tésztát beledobva, az felemelkedik, finoman gyöngyözik körülötte az olaj, de nem sistereg.
Sütés előtt a fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, és mélyedéssel lefelé helyezzük az olajba.
Lefedjük a fedővel, és bő egy percig sütjük. Megfordítjuk a fánkokat, és most már fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlővel bélelt tálba vagy rácsra szedjük a kisült fánkokat.
Porcukorral meghintve és/vagy tetszőleges ízű lekvárral tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Nagyon fincsi lehet! Imádom a fánk szezont!
Ez a fánk is TÖKÉLETES!!! Hű a mindenit, de guszta!!! Egyet levennék, ha tehetném...
Ez maga a tökély! Majd' elrepül, olyan légies!
Még egy gyönyörű fánk! :) Én bizony év közben megsütöm párszor! :D
Gyönyörű lett a fánkod, és tényleg én is csak ilyenkor sütöm,meg a többi is amiket felsoroltál, a csuda tudja miért csak egy alkalomhoz kötődnek, amikor megcsinálhatnánk bármikor és ráadásul szeretjük is mindet, tehát nem azért nincs máskor:-))))
Nagyon szépek lettek! :)
Vikvi, Krisz, köszönöm!
Viki, köszönöm, tényleg jó, könnyű tésztája van.
Barbi, köszönöm!
Anikó, ezek szerint ebben a kérdésben nem vagyok egyedül:-))
Szemi, köszönöm!
Megjegyzés küldése