2014. május 25.

Epres krémes




Hozzávalók 36 x 24 cm-es kapcsos tepsihez

A tésztához
50 dkg leveles tészta

A krémhez
1 l víz
3 csomag epres pudingpor
30 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
7 tojásfehérje
30 dkg eper

A tejszínhabhoz
4 dl tejszín
4 dkg cukor
2 csomag habfixáló

A mázhoz
25 dkg cukor
1,3 dl víz
1 kávéskanál 20%-os ecet

A tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük.
Egyiket a tepsi aljába tesszük.
Az epret megmossuk és kisebb darabokra vágjuk, félretesszük.
A tojásfehérjéből 150 g cukorral kemény habot verünk.
200 ml vízben csomómentesre keverjük a pudingport, a maradék vizet pedig 150 g cukorral és a vaníliával felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingos részt és kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve azonnal a tojásfehérjéhez öntjük. Habverő segítségével alaposan összedolgozzuk az egészet, végül az eperdarabokat is beleforgatjuk.
Az így kapott krémet a tepsibe öntjük. Szobahőmérsékleten langyosra hűtjük.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk és az eperkrém tetejére simítjuk.
Hűtőbe tesszük a krémest és legalább 4-5 órán át hűtjük.
A mázat a Fondant főzése című bejegyzésben leírtak szerint elkészítjük és bevonjuk vele a tetőnek szánt lapot.
Ha megszilárdult a máz, éles késsel felszeleteljük, a sütemény tetejére rakjuk őket és a tetők mentén felszeleteljük.



5 megjegyzés: