2013. március 18.

Citromos keksz




Szuper finom, omlós, vajas keksz Mohától.
Nagyon könnyű vele dolgozni, és sütés után azonnal fogyasztható.

Hozzávalók

40 dkg liszt
22,5 dkg hideg vaj
17,5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 kávéskanál só
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 teáskanál citrom aroma
1/2 citrom reszelt héja


A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi alapanyagot is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, hogy teljesen egynemű állaga legyen (2-3 perc).
3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és tetszőleges alakú kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 190 fokos sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) 6-8 perc alatt megsütjük.
Ügyeljünk, hogy a sütés alatt ne piruljanak meg a kekszek!




10 megjegyzés:

  1. Omlós vajas keksz? Már önmagában is isteni finom lehet nemhogy citromos verzióban :)

    VálaszTörlés
  2. Millye, tényleg nagyon finom:-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Citromhab!

    Mennyire dagadnak meg a kekszek sütés közben? Szeretnék rájuk betűket nyomni, amennyiben ez alkalmas tészta erre a célra.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv.,
    Berni

    VálaszTörlés
  4. Berni, nem híznak meg a kekszek, nagyon szépen lehet őket díszíteni és szerintem nyomdázható is.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a gyors választ! :) Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Oppá, azt el is felejtettem megkérdezni (pedig fontos), hogy kb. hány darab lesz ebből az adagból? Mondjuk nagyobb méretű kiszúróval.

    VálaszTörlés
  7. Hú, pontosan már nem tudom megmondani, de szerintem 20-25 nagyobb méretű keksz (8 cm átmérőjű) biztosan kijön belőle.

    VálaszTörlés
  8. Köszi, már ez a körülbelüli darabszám is sokat segít! :)

    VálaszTörlés
  9. A csomag sütőpor biztos, hogy jó? Úgy megnőttek, mint a dinók...

    VálaszTörlés
  10. Már másodszor sütöttem meg, én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. Nagyon finom lett! A sütőpor viszont fél csomaggal is elég lehetne szerintem, mert igy jól meghíztak.

    VálaszTörlés