2012. január 2.

Mini Pavlova karamellizált ananásszal




Mi nagyon szeretjük a karamellizált gyümölcsöket, az ananászt pedig különösen. Önállóan vagy egy gombóc vaníliafagylalttal pillanatok alatt elkészül és igazi ínyencség.
Most mini Pavlovákhoz használtam, mert a fagyasztóban több tojásfehérje is volt, így ezek is elfogytak.
Friss gyümölcsből sokkal finomabb, de ennek híján konzerv ananász is megfelel.

Hozzávalók 6 darabhoz

5 tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
25 dkg porcukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
egy csipet só

1 ananász
3 dkg vaj
4 evőkanál barna cukor


Habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot, keményítőt és a sót. Addig folytatjuk a habverést, amíg szilárd, borotvahabszerű állagot nem érünk el.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, kanállal 6 egyenlő halmot képezünk.  150-160 fokra melegített sütőben sütjük, amíg meg nem pirulnak a tortácskák. Kihűtjük.
Megtisztítjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk az ananászt. A szeletek közepéből kivágjuk a kemény részt.
Megolvasztjuk a vajat és a cukrot, belerakjuk az ananászkarikákat, úgy, hogy ne fedjék egymást. Többször megfordítva a szeleteket 4-5 perc alatt karamellizáljuk. Akkor jó, ha a szélük elkezd pirulni.
Tányérra szedjük és kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, és egyenlően elosztjuk a 6 tortácska tetején. Egy-egy ananászkarikával ( lehet több is ) díszítjük.

11 megjegyzés:

  1. Édességre elvileg rá sem lenne szabad néznem, de ez annyira guszta, hogy rögtön bepuszilnék egyet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta desszert! És tetszik az új blog képed! BUÉK!

    VálaszTörlés
  3. Boldog Új Évet Kívánok ! Nagyon szép a blogod!!

    VálaszTörlés
  4. Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  5. Hankka, nagyjából így vagyok én is, de ennek nem tudtam ellenállni:-)

    Krisz, Ani, köszönöm! Új év, új ruha:-))

    Ditta, köszönjük!!

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon finom lehet! Bár a pavlova nekem túl édes, de azzal a karamellizált ananásszal nagyon csábítóan néz ki. :)

    VálaszTörlés
  7. Szemi, ez nagyon finom és hidd el nem túl édes:-)

    VálaszTörlés
  8. Ujonc vagyok a konyhaban. Azt szeretnem kerdezni, hogy fagyasztod le a tojas feherjet, miben tarolod, egyenkent, vagy hogy? Nagyon tetszik a blogod! Koszi

    VálaszTörlés
  9. Kedves Névtelen, kis dobozokban szoktam lefagyasztani, hármasával, ötösével. A dobozra mindig ráírom, hogy mennyi tojásfehérjét tartalmaz, mert, ha összefagy, már lehetetlen megszámolni. Kiolvasztás után ugyanúgy használható, mint a friss.

    VálaszTörlés
  10. Ez jobb lehet mint az eperrel!Kipróbálom!!!Jó párosítás.

    VálaszTörlés
  11. Mellissina, azt nem mondom, hogy jobb mint eperrel, mert azt a változatot is nagyon szeretem, de alul nem marad az eperrel szemben, az biztos .-)

    VálaszTörlés