2011. december 8.

Rákóczi mákos sütemény





A karácsonyi időszakra való tekintettel, most nem túróval, hanem mákkal és áfonyalekvárral.
Bátorítanék mindenkit, aki szereti a mákot, ezt a süteményt feltétlen próbálja ki, nagyon finom.

Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojássárgája
50 ml tejföl
1/2 csomag sütőpor

A töltelékhez
25 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg liszt
1 dl tejföl
75 ml tej
késhegynyi sütőpor

A habhoz
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor

áfonyalekvár


Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és félórát pihentetjük.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és félretesszük.
A tésztát vajjal kikent és lisztezett tepsibe nyomkodjuk, ráöntjük a mákos masszát és 200 fokra melegített sütőben, 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a töltelék közepe is megszilárdul.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
Az áfonyalekvárt egy kis tálkába szedjük és botmixerrel habosítjuk.
A habot habzsákba vagy zacskóba töltjük, és ha megsült a sütemény azonnal a tetejére nyomjuk.
8-10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tetején lévő hab picit megpirul.
A sütőből kivéve, még forrón, áfonyalekvárral kitöltjük a habrácsot.

12 megjegyzés:

  1. Úúúúú!! Úúúú! Mekkora ötlet és jaj mennyire fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  2. Olyan habcsíkokat húztál, mintha vonalzózva lenne!! Gyönyörű!! És biztos őrülten finom is lehet. Nekem nem lenne ennyi türelmem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon fincsi lehet, guszta!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű,és persze biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  5. Kész, beleszerettem! Feltétlenül kipróbálós. :)

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikusan néz,ki, műalkotásnak tűnik! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Mesésen néz ki! Fantasztikus ötleteid vannak! Máris elvittem a receptjét!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm! Próbáljátok ki, tényleg nem fogtok csalódni:-)

    VálaszTörlés
  9. Ez valami csodálatos, és nekem találtad ki!!! A mindenem!!!!! Mentettem:):)Köszi!

    VálaszTörlés
  10. Ma meg sütöttem, nagyon szép és ízléses sütemény. Remélem az íze is jó lesz. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés