▼
2011. december 8.
Rákóczi mákos sütemény
A karácsonyi időszakra való tekintettel, most nem túróval, hanem mákkal és áfonyalekvárral.
Bátorítanék mindenkit, aki szereti a mákot, ezt a süteményt feltétlen próbálja ki, nagyon finom.
Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez
A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojássárgája
50 ml tejföl
1/2 csomag sütőpor
A töltelékhez
25 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg liszt
1 dl tejföl
75 ml tej
késhegynyi sütőpor
A habhoz
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
áfonyalekvár
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és félórát pihentetjük.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és félretesszük.
A tésztát vajjal kikent és lisztezett tepsibe nyomkodjuk, ráöntjük a mákos masszát és 200 fokra melegített sütőben, 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a töltelék közepe is megszilárdul.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
Az áfonyalekvárt egy kis tálkába szedjük és botmixerrel habosítjuk.
A habot habzsákba vagy zacskóba töltjük, és ha megsült a sütemény azonnal a tetejére nyomjuk.
8-10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tetején lévő hab picit megpirul.
A sütőből kivéve, még forrón, áfonyalekvárral kitöltjük a habrácsot.
Úúúúú!! Úúúú! Mekkora ötlet és jaj mennyire fincsi lehet!
VálaszTörlés...és milyen jól néz ki!
VálaszTörlésOlyan habcsíkokat húztál, mintha vonalzózva lenne!! Gyönyörű!! És biztos őrülten finom is lehet. Nekem nem lenne ennyi türelmem.
VálaszTörlésNagyon-nagyon fincsi lehet, guszta!
VálaszTörlésGyönyörű,és persze biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésKész, beleszerettem! Feltétlenül kipróbálós. :)
VálaszTörlésFantasztikusan néz,ki, műalkotásnak tűnik! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMesésen néz ki! Fantasztikus ötleteid vannak! Máris elvittem a receptjét!
VálaszTörlésKöszönöm! Próbáljátok ki, tényleg nem fogtok csalódni:-)
VálaszTörlésEz valami csodálatos, és nekem találtad ki!!! A mindenem!!!!! Mentettem:):)Köszi!
VálaszTörlésSzuper süti én is elkeszitem
VálaszTörlésMa meg sütöttem, nagyon szép és ízléses sütemény. Remélem az íze is jó lesz. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlés