Tradicionális olasz karácsonyi kalács aszalt gyümölcsökkel.
Az ünnepi asztal dísze lehet, de ajándéknak is kiváló.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
½ kávéskanál só
9 dkg cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
15 dkg puha vaj
10 dkg cukrozott citrushéj
5 dkg mazsola
A tetejére
olvasztott vaj
Pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A citrushéj és a mazsola kivételével a többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztőt és megdagasztjuk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Sütőpapírból két 57x18 cm-es téglalapot vágunk ki. A lapokat egymásra illesztjük, hengert formázunk, a végeiket összetűzzük és a tortaformába állítjuk, megnövelve ezzel a tortaforma magasságát.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel szétlapítjuk a megkelt tésztát. Belegyúrjuk a citrushéjat meg a mazsolát. Szabályos gombócot alakítunk ki belőle, és a sütőformába helyezzük. 1,5-2 órán át kelesztjük, amíg a tészta kis híján el nem éri a sütőpapír felső részét.
180 fokra melegítjük a sütőt és az aljába egy üres tepsit vagy sütőlapot teszünk, hogy a sütési idő végére ne égjen meg a kalács alsó része. Éles késsel kereszt alakban bemetsszük a tészta tetejét, és megkenjük olvasztott vajjal.
Bő egy óra alatt megsütjük.
Köszönöm, pont ezen gondolkodtam, hogy miben süssem.
VálaszTörlésNagyon szép lett. Nálunk reggeliként fogja végezni karácsonykor.
Gyönyörű! Köszönöm, el is kérem a receptet! :)
VálaszTörlésHát ez valami gyönyörüen sikerült. Szép magas, méghozzá!
VálaszTörlésA lányom anyósa küld minden Karácsonykor az ő házilag készitett Pannetone-t Olaszbol! Én még soha sem sütöttem, de a lányom már igen!
Köszönöm a receptet, kifogom próbálni, ha lesz merészem, ha, ha!
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésGondaanyu, Petra, szívesen, jó sütkérezést!
VálaszTörlésElisabeth, köszönöm. Bátran fogj hozzá, biztos, hogy neked is sikerülni fog:-)
Illéskrisz, köszönöm.
Zseniális ötlet jutott eszembe, még reggel van, a virágcserépben sütés ! Úgyis két kisebbet akartam, így lesz jó .
VálaszTörlésHermoso panettone es muy parecido a nuestro pan de pascua ,es una receta estupenda,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésKedves Citromhab!
VálaszTörlésMindent a leírtak szerint csináltam, nem változtattam a mennyiségeken sem, mégsem kelt meg nekem a tészta, alacsony maradt, pedig 3 órát is hagytam kelni a végén. Lehet, hogy nem volt elég lágy a tészta?
Az élesztő friss volt. Mi lehetett a gond?
Kedves Hajni!
VálaszTörlésElég nehéz látatlanban megmondani, mi volt a hiba. Valami technikai probléma lehetett, vagy a tészta volt keményebb, ahogy írod, vagy a tej volt túl meleg, amibe az élesztőt tetted, vagy lehet, hogy mégis maga az élesztő nem volt rendben. A lágyabb tészták könnyebben megkelnek, próbáld esetleg így.