2011. október 1.

Császármorzsa szilvaöntettel




Hozzávalók 4 adaghoz

A tésztához
10 dkg búzadara
2 dkg finomliszt
2,5 dl tej
3 tojás
8 dkg cukor
vaníliakivonat
reszelt citromhéj
egy csipet só

Az öntethez
50 dkg szilva
6 dkg cukor
fahéj
vaníliakivonat


A búzadarát, a lisztet, a tejet csomómentesre keverjük és egy órát állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliával, a sóval és a citromhéjjal habosra keverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. Először a tojások sárgáját adjuk a búzadarás alaphoz, majd a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk.
Serpenyőben 3 dkg vajat olvasztunk, erre öntjük a tésztát és alacsony hőfokon sütjük. Ha megszilárdult a tészta, két villa segítségével apró darabokra tépkedjük, és egyúttal minden darabot megforgatunk, hogy mindkét oldal megpiruljon.
Az öntethez a szilvákat kimagozzuk és apróbb darabokra vagdaljuk. A cukrot hozzáadjuk és alacsony hőmérsékleten 30-35 percig főzzük, ezalatt a gyümölcshús megpuhul és eléri a megfelelő sűrűséget. Durva szövésű szűrőn áttörjük, hogy a héjat eltávolítsuk, de ez elmaradhat.
Fahéjjal és vaníliával ízesítjük.


8 megjegyzés:

  1. A császármorzsát nagyon szeretem, a szilvaöntet meg különösen tetszik hozzá. :)))

    VálaszTörlés
  2. Hurrá!
    Meg van mi is lesz ma az édesség!
    Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Valami fantasztikus edesseg, szilva ontettel. Gyonyoruen sikerult, es a talalas nagyon csabito, es guszta!

    VálaszTörlés
  4. Illéskrisz, köszönöm:-)

    Petra, szerintem más gyümölcsöntettel is finom lehet. Mikor nálunk készült éppen a szilva volt aktuális:-)

    Márta, :-)))

    Elisabeth, Roza, köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,
    Megcsináltam. :-)
    Szuper lett köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap ez volt a második fogás, gyömbéres szilva öntettel. Mindenkinek, kicsiknek, nagyoknak egyformán ízlett !

    VálaszTörlés