2011. szeptember 27.

Ischler






Hagyományosan csokoládébevonattal készül, de néhány cukrászdában a karamelles változatot is lehet kapni, ami szintén nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához
35 dkg liszt
10 dkg darált dió
25 dkg hideg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
csipet só

Az összeállításhoz
sárgabaracklekvár

A karamellmázhoz
40 dkg cukor
10 evőkanál tej
15 dkg vaj
1 kávéskanál instant kávé

A csokoládémázhoz
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj

A tésztához a hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, azután félórát hűtőben pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges méretű korongokat szaggatunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket.
200 fokra melegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Két-két korongot sárgabaracklekvárral összeragasztunk.
A karamellmázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a cukorral együtt felforraljuk és lassú tűzön, kevergetve 12-15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és belemártogatjuk a süteményeket.
A csokoládémázhoz vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk a lekvárral összeragasztott korongokat..

10 megjegyzés:

  1. Hűűűű ez a finom máz rajta!Így még nem kóstoltam!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a máz. Az ízére el is csábultam. :)))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami gyönyörű, annyira guszta, hogy csak nyelek és nyelek....Egyszer én is rászánom majd magam a készítésre, mert annyira szeretem, hogy még azt az ócska boltit is szoktam venni és enni, pedig az kriminális, főleg a tésztája:-))))))

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon finom lehet! :)
    Csodás lett!

    VálaszTörlés
  5. Újabb ellenállhatatlan süti... Ropogós lesz a karamellmáz rajta?

    VálaszTörlés
  6. Ez valami nagyon ütős ki kell próbálnom

    VálaszTörlés
  7. Csodálatos látvány, nagyon szeretem az Ischler-t, de ilyen mázzal még nem ettem. Ebből próba lesz, köszi az ötletet.:)

    VálaszTörlés
  8. Karamell mázassal én sem szoktam találkozni cukrászdákban... Ez gyönyörűséges lett!

    VálaszTörlés
  9. Hogy ez mennyire guszta, nagyon hívogató:-))

    VálaszTörlés
  10. Nelli, Petra, köszönöm.

    Anikó, tényleg rengeteg ehetetlen Ischlert árulnak, ami persze csak a kóstoláskor derül ki, mikor már megvettük:-)

    Okki, köszönöm, nekem jobban ízlik, mint a csokis:-)

    Gerdi, nem ropogós. A francia krémes mázához hasonlít állagban. A külső rész szilárd, belül puha.

    Bianka, Gizi, próbáljátok ki, ha szeretitek a karamellt, akkor nem lesz csalódás:-)

    Mónika, valamikor Egerben a Dobosban lehetett sokáig kapni és még néhány helyen találkoztam vele, ma már sehol nem látom.

    Gesztenye, köszönöm:-)

    VálaszTörlés