Azonnal puha, hófehér puszedlik Gesztenye receptje alapján.
Hozzávalók
A tésztához
12,5 dkg vaj
12,5 dkg méz
45 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
3 tojás sárgája
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 narancs reszelt héja
20 dkg porcukor
késhegynyi só
4 evőkanál (10 dkg) tejföl
A mázhoz
3 tojásfehérje
250 g porcukor
A mézet és a vajat felolvasztjuk.
Hozzáadjuk a tojássárgát, a tejfölt, a citrom és narancs reszelt héját, fél citrom levét, a cukrot, végül pedig a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a fűszereket, majd összedolgozzuk.
Egy éjszakára folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
A tésztát négyfelé vesszük, rudakat sodrunk és 8 egyenlő részre vágjuk.
Mindegyik darabból gombócokat formázunk, kicsit lelapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral felverjük, beleforgatjuk a kihűlt puszedliket.
Rácsra rakjuk őket, majd 100 fokos sütőben szárítjuk.
Citromhab!
VálaszTörlésEz valami csodás, szebb, mint az enyém!!! :-)))
Nem írtál a mázazásról, kíváncsi vagyok Te hogy csináltad, hogy ilyen szép gömbölyű lett. Nekem egyik másiknak "talpa lett,lehet vastag volt a hab.
Nagyon merész voltál a 250 fokkal,bár ezt sütője válogatja, én nem mertem 160 fok fölé vinni, nehogy megégjen.:-)
Gesztenye, jó, hogy szóltál, annyira a tésztára koncentráltam, hogy a máz kimaradt, de most pótoltam:-))
VálaszTörlésKülönben a mártogatást ugyanúgy csináltam, mint Te, villával forgattam a habba és egy tepsibe olyan rácsot tettem, aminek van egy pici lába, így a fölösleges máz a tepsi aljára lefolyt.
A forró sütős technikától nem kell félni, csak nagyon kell figyelni a tészta állagát és színét, mert ilyenkor fél perc is számíthat.
Különben nagyon-nagyon finom lett, mégegyszer köszi!!
Citromhab!
VálaszTörlésEz a rácsos megoldás eszembe se jutott, én sütőpapírra tettem, legközelebb így készítem :-))
Eszméletlenül szép!!! Olyan kár, hogy minden szépséget, amit a blogokon látok, nem tudok karácsonyra kipróbálni :)
VálaszTörlésErinacea, ezzel pontosan én is így vagyok, rengeteg szuper recept kering a blogokon, de már most biztosan tudom, hogy kifutottam az időből:-))
VálaszTörlésTegnap elkészítettem, és nagy jó lett! Köszönöm: Marika
VálaszTörlésCitromhab!
VálaszTörlésEz csodálatos!!!! :)
Nagyon szeretem a mézes puszedlit,de sajnos pár éve kijött a mézallergiám. Lehetne méz nélkül úgy,hogy helyettesítem valamivel? Köszönöm szépen! :)
A mézes puszedlit azért hívják így mert egyik fő alkotóeleme a méz:-) Esetleg helyettesítheted sűrű cukorsziruppal a mézet, elméletileg működnie kell, egy próbát mindenképpen megér.
VálaszTörlésSzija :) Szeretném kérdezni, hogy kb. mennyi ideig kell sütni a puszikat?
VálaszTörlésköszi: Sziszi
Szia!
VálaszTörlés15-20 perc alatt szépen megsülnek, de vigyázni kell, mert, mint minden mézet tartalmazó süteménynek, ennek is könnyen megég az alja.
Szia
VálaszTörlésEz annyira csodalatosan gyonyoru, hogy csak na!!
Kellemes unnepeket kivanok!!