2010. december 16.

Mákos zserbó




Az évnek ebben a szakában mindig előkerül ez a sütemény, aminek inkább a diós változata terjedt el, de érdemes mákkal is kipróbálni, úgy is nagyon finom.

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 dl tej
2 dkg friss élesztő

A töltelékhez
30 dkg őrölt mák
20 dkg cukor
1 üveg áfonya vagy szeder vagy fekete ribizli lekvár

A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A töltelékhez a mákot és a cukrot elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát pihentetjük.
Ezután három egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy tepsiméretű téglalapot nyújtunk.
Az első lapot a vékonyan kivajazott tepsibe terítjük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros mákkal. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, végül az egészet befedjük a harmadik lappal.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.


7 megjegyzés:

  1. Sosem ettem meg makkal, nagyon csabito lett s sutid!!!

    VálaszTörlés
  2. Erinacea, ha egyébként szereted a mákos dolgokat, érdemes kipróbálni. Nekem jobban bejön, mint a diós:-)).

    VálaszTörlés
  3. Annyira tuti ez a zserbó, imádom, így mákkal maga a mennyország!!!

    VálaszTörlés
  4. Dió Bisztró, igen, ez tényleg nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Citromhaaaab, köszönöm! Ez egyszerűen isteni! Persze nekem könnyű, imádom a mákot...még nem szilárdult meg a csoki a tetején, de a szélén a csúnyáját már megettem, jaj, nagyon jó! Marika

    VálaszTörlés
  6. Csúnyáját? :DD
    Nálunk ez egy tipikus Karácsony környéki süti, minden évben megsütöm:-) Örülök, hogy ennyire ízlett:-)

    VálaszTörlés