▼
2010. november 20.
Mézeskalács
Újra eljött a mézeskalács sütés időszaka, hiszen hamarosan itt a Karácsony.
Ilyenkor rengeteget készítek, amit aztán elajándékozok.
Ezt a tésztát sütöm már több éve és azért szeretem, mert még napok múlva is puha marad.
Hozzávalók
A tésztához
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
20 g szódabikarbóna
20 dkg olvasztott méz
1 tojás
25 dkg vaj
A hozzávalókat kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük a masszát.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm távolságra rakosgatjuk, és 190 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük a mézeseket.
Az írókához
1 tojásfehérje
kb. 200 g porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab.
A 200 g cukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük, apró lyukat ( 1 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és díszítjük a mézeseket.
A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk, és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre.
A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.
Citromhab!
VálaszTörlésEz valami meseszép.
Mivel tudsz ilyen szépen írókázni?
Már alig várom, hogy én is készítsek, jövő hét végén lesz rá egy kis időm :-)
Mi lehet az oka annak, hogy a picit többet tartott (1-2 hét - karácsonyfán+tálban/dobozban) pogácsáimról elkezdett leperegni a cukormáz? Baj volt a pogik felületével (mi?) vagy valami egyéb lehetett? Köszi!
VálaszTörlésGesztenye, szerettem volna Neked írni pár sort, de sehol nem találom az oldaladon az e-mail címed.
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésMivel nem láttam a mézeseidet, nem tudom megmondani, mi lehet az oka, hogy lepereg a cukormáz. Nekem ez még soha nem fordult elő, pedig vannak több éves mézeskalácsaim is. Esetleg, ha gondolod, kipróbálhatod a fenti receptet, hátha akkor nem fordul elő:-).
Hú , ha én ilyet tudnék csinálni ... Mos nagyon irigykedem !
VálaszTörlésNagyon gyönyörűségesek,és én is irigykedek,mert nekem soha nem volt se türelmem,se kézügyességem ilyen szépségek létrehozásához.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésHihetetlenül gyönyörű, mintha közővel és vonalzóval rajzoltad volna! Hogy lehet felkerülni a mézeskalácsaiddal megajándékozottak listájára? :D
VálaszTörlésTücsökBogár, Belly, örülök, hogy tetszenek. Az az igazság, hogy nagyon szeretek ilyesmivel bíbelődni.
VálaszTörlésErinacea, mindenki, aki Karácsony tájékán felénk jár, kap ilyeneket:-)).
I love gingerbread, and this is so lovely.
VálaszTörlésI stopped by from Elizabeth's blog to say hello.
Magic of spice,
VálaszTörlésYou are so kind, thank you very much.
Szia!Mivel rajzoltad rá ezeket a mintákat? Próbáltam én is egy zacskó segítségével,de nekem lett ilyen szép.Köszönöm előre is a válaszod.
VálaszTörlésMesterművek, nem kérdés!:)
VálaszTörlésOlyan szépeket alkotsz, én is csak irigyelni, s persze csodálni tudlak érte.
Poppy, köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek ám!
VálaszTörlésKriszta, köszönöm!
VálaszTörlésMeseszépek!
VálaszTörlésSzemirámisz, köszönöm.
VálaszTörlésCitromhab! Köszönöm a szuper receptet, nekem tökéletesen bevált. Az írókázást nem is próbáltam utánozni, ezekre a szépségekre én még nem vagyok képes, pályakezdő vagyok írókázásban. De ennek a mézeskalácsnak a tésztájával öröm volt dolgozni, köszönet érte még egyszer!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésBoldog karácsonyt nektek!
Moha, köszönöm!
VálaszTörlésA Te hópihéid is lélegzetelállítóak!
Eddig soha nem mertem Mézeskaláccsal foglalkozni. Most bátorságot merítettem erről az oldalról.
VálaszTörlésKedves Citromhab,
VálaszTörlésLátom, hogy ez egy 2 évvel ezelőtti bejegyzés, de most akadtam rá és szeretném megköszönni a receptet és az ötletet!
Meghitt adventi készülődést kívánok!
Kedves Ginie!
VálaszTörlésNagyon szívesen! Neked is Boldog Ünnepeket!
Kedves Citromhab,
VálaszTörlésEz lett életem legfinomabb mézeskalácsa. Kellemesen puha ha vékonyabbra nyújtottam kellemes kekszes ropogós lett, egyszerűen tökéletes,. Az ízesítés is fantasztikus. Én még tettem bele egy kis narancshéjat is elfért benne.
Egy szóval nagyon szépen köszönöm innentől csak ezt sütöm.
Nagyon Kellemes Karácsonyt kívánok.
Üdv Ruzsi
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésKb. 10 éve, hogy a legidősebb gyermekem egy iskolai mézes sütés után hazahozta ezt a receptet. Azóta más recepteket is kipróbáltam, de mindig visszatérek ehhez, mert ezt találtam a legjobbnak.