2024. május 17.

Pizzás tekercs


 

Hozzávalók 

A tésztához
60 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej
30 ml olaj
1 tojás
1 teáskanál cukor
2 csapott teáskanál só

A töltelékhez
1 dl sűrített paradicsom
0,5 dl paradicsomlé
4 evőkanál olaj
fél kávéskanál só
oregánó vagy pizzafűszer

15 dkg reszelt sajt

A kenéshez
1 tojás

A tésztához az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és az egészet jól kidagasztjuk. Lefedve, langyos helyen 2x duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk és 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a paradicsommal, rászórjuk a sajtot, majd bejgliszerűen feltekerjük.
Éles késsel vagy cérna segítségével nagyjából háromszög alakúra vagdossuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket.
Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

2024. március 30.

Mákos fonott kalács







Hozzávalók 35 x 15 cm-es formához


A tésztához

60 dkg finomliszt
2,5-3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
4 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

20 dkg darált mák
1,2 dl tej
10 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
reszelt citromhéj

A kenéshez
1 tojás

Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. 
A többi hozzávalóhoz öntjük és jól kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 
A tejből és a cukorból szirupot főzünk és forrón a mákra öntjük, elkeverjük és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és lisztezett munkafelületen mindegyikből 0,5-1 cm vastagságú lapot nyújtunk.
Egyenként rásimítjuk a töltelék harmadát és felcsavarjuk.
A rudakat összefonjuk és a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Bevagdaljuk a tetejét (ez el is maradhat), és letakarva még 20-25 percet pihentetjük
Tetejét megkenjük tojással és 180 fokos sütőben megsütjük.


2024. február 25.

Kakaós piskótatekercs bodzalekvárral



Hozzávalók:

A piskótához
5 tojás
18 dkg cukor
18 dkg liszt
2 dkg kakaópor
6 g sütőpor
20 ml olaj

A töltelékhez


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaót, majd a masszát a sütőpapírral bélelt nagy méretű (gázos) tepsibe simítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, forrón a sütőpapírral együtt feltekerjük a piskótát.
Ha kihűlt, óvatosan kigöngyöljük, megtöltjük lekvárral, visszatekerjük és meghintjük porcukorral.