2016. augusztus 31.

Francia sós vajas keksz - Sables Breton





Pár éve kóstoltam ezt a kekszet először a keresztlányunk esküvőjén. Az örömanya - aki nem mellesleg francia - sütötte ajándékba a násznépnek. Mondhatom, szerelem volt első ízlelésre...
Most hozzájutottam a receptjéhez is, és örömmel meg is osztom. 
Próbáljátok ki, nagyon finom:-)


Hozzávalók

35 dkg liszt
25 dkg porcukor
20 dkg sós vaj
5 tojás sárgája (L méretű tojás)
1 csapott kávéskanál só (ha nem sózott a vaj, akkor 2)
6 g sütőpor

A tetejére
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, porcukor, só) tálba mérjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vajat, majd az egészet összegyúrjuk.
Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket (3-4 cm távolságot hagyva). 
Tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével és egy villa segítségével keresztben és hosszában is csíkokat húzunk rajta.
200 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütésen 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.





2016. augusztus 5.

Galette - francia pite








Mindig tudtam, hogy a legegyszerűbb sütemények a legfinomabbak. Igaz ez az állítás erre a francia eredetű pitére is, amihez szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsöt használhatunk.
Csak ajánlani tudom az elkészítését.


Hozzávalók nagy méretű (gázos) tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg vaj
2 tojás
csipetnyi só
6 g sütőpor

A töltelékhez
75 dkg nektarin (tisztítva mérve)
2 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg fekete szeder

A nektarinokat vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a cukrokat és a keményítőt, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Félretesszük, amíg a tésztát elkészítjük.
Ehhez a hozzávalókat tálba mérjük, összegyúrjuk. és lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk belőle. A méreténél vegyük figyelembe a ráhajtást is!
Sütőpapírral béleljük a tepsit és ráterítjük a tésztalapot (a szélei lelógnak). Közepére halmozzuk a barackszeleteket, majd körben visszahajtogatjuk a tészta széleit. Rárakjuk a szedret és 180 fokos sütőben megsütjük a süteményt.
Langyosra hűtve szeleteljük.



2016. augusztus 2.

Főtt füstölt csülök





Tudom, szokatlan az évnek ebben  a szakában ilyen tömény, igazából téli ételt készíteni, de most ez volt a kérés.
Viszont, ha már így alakult, természetesen a fotó nem maradhatott el, annál is inkább, mert ez az étel még nem szerepel a blogon.


Hozzávalók 4 személyre

1 nagyobb füstölt csülök
1 fej fokhagyma
4-5 babérlevél
1 teáskanál szemes fekete bors

A csülköt hideg vízzel leöblítjük és annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főni.
Ha felforrt, hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket és lassú tűzön teljesen puhára főzzük (4-5 óra).
Akkor jó, ha a közepéből a csontot könnyedén ki tudjuk húzni.
A főzés közben elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk.
Ecetes tormával kínáljuk.