▼
2016. június 24.
Peach Melba Pavlova
A blogon található habcsókos desszertgyűjtemény újabb taggal bővült. Ezúttal egy igazán nyári verzió készült sok gyümölccsel, mert most ennek van szezonja.
Hozzávalók
5 tojás fehérje (200 g)
1 kávéskanál citromlé
25 dkg porcukor
2 evőkanál étkezési keményítő
A málnaöntethez
15 dkg málna
3 dkg cukor
A tetejére
2 dl tejszín
1 teáskanál cukor
2 őszibarack
35 dkg málna
A sütőt 120-130 fokra melegítjük, és egy sütőlapra sütőpapírt terítünk.
A tojásfehérjéből a citromlével kemény habot verünk. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt, majd még 4-5 percig az elektromos habverő magas fokozatán tovább verjük, amíg szilárd, kemény habot nem kapunk.
A sütőlap közepére halmozzuk az egészet, kanállal kicsit eligazgatjuk, sütőbe toljuk és megsütjük, szárítjuk.
Langyosra hűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
Az öntethez a málnát a cukorral felforraljuk, majd kis lángon 6-8 percig forraljuk, hogy kicsit besűrűsödjön. Sűrű szövésű szitán áttörjük, hogy a magok kikerüljenek belőle.
A tejszínből a cukorral közepesen kemény habot verünk, a torta tetejére simítjuk.
Meglocsoljuk az öntettel és kirakjuk a gyümölcsökkel.
2016. június 18.
Tejfölös pite
Hozzávalók 36 x 13 cm-es téglalap, vagy 22 cm-es kör alakú piteformához
A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
késhegynyi sütőpor
csipet só
A krémhez
50 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
2 tojás
1 evőkanál búzadara
A tetejére
50 dkg málna, ribizli (vagy egyéb gyümölcs) vegyesen
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kibéleljük vele a piteformát és egyenletesen rászórjuk a búzadarát.
A krém hozzávalóit kikeverjük és a tésztára öntjük.
180 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a pite közepén is meg nem dermedt a krém.
Teljesen kihűtjük, majd a gyümölcsöket a tetejére halmozzuk.
2016. június 12.
Citromos-levendulás keksz
A citrom és a levendula remek párost alkot ebben a kekszben, és most nagyon időszerű is, mert javában virágzik a levendula.
Hozzávalók
20 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
fél kávéskanál só
6 g sütőpor
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 kávéskanál citromaroma
A mázhoz
20 dkg porcukor
fél citrom leve
2 evőkanál víz
A díszítéshez
levendulavirág
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen fél cm vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges formájú kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk.
200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Kikeverjük a mázat, és ha kihűltek a kekszek, egyesével belemártjuk őket.
Szórunk rá kevés levendulavirágot, majd szobahőmérsékleten egy órán át szárítjuk.
Epres csiga
Hozzávalók 18-20 darabhoz
A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás
csipetnyi só
6 g sütőpor
A töltelékhez
25 dkg eper
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
12 g étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük, amíg a töltelék el nem készül.
Az epret kisebb darabokra vágjuk és a cukrokkal együtt lábosba tesszük.
Forrástól számítva 10-12 percig lassú tűzön főzzük. A keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk, az eperhez öntjük és az egészet besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
A tésztát lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük az epertöltelékkel és feltekerjük.
Cérnaszál segítségével másfél-két cm vastagságú csigákat vágunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk.
200 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
2016. június 11.
Diós-mákos zserbókocka
A blogon már megtalálható diós és mákos zserbót ötvözve készítettem egy - szerintem - még finomabb süteményt.
A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez
20 dkg őrölt dió
10 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
sárgabaracklekvár
erdei gyümölcs lekvár
A tetejére
porcukor
A töltelékhez a diót 10 dkg, a mákot 5 dkg cukorral elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát pihentetjük.
Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy tepsiméretű téglalapot nyújtunk.
Az első lapot a vékonyan kivajazott tepsibe terítjük, megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a cukros dió felével. Erre jön a következő tésztalap erdei gyümölcs lekvárral és mákkal. Újabb lap következik baracklekvárral kenve és a maradék dióval szórva, végül az egészet befedjük a negyedik lappal.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.
2016. június 3.
Csokoládétorta
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A piskótához
6 tojás
24 dkg cukor
fél dl olaj
18 dkg liszt
6 dkg kakaópor
fél csomag (6 g) sütőpor
A krémhez
5 dl tejszín
50 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat
4 csomag vaníliakrémmel töltött ostyarúd
A trüffel golyókhoz
30 dkg étcsokoládé
60 ml tejszín
6 dkg vaj
A hempergetéshez
1 csomag csokoládédara
kakaópor
Először a csokikrémet és trüffel golyókat készítjük el.
A krémhez a csokoládét és a tejszínt a vaníliával felforrósítjuk annyira, hogy a csoki teljesen elolvadjon. Ugyanígy járunk el a trüffel golyók esetében is, majd mindkét alapot jól behűtjük.
A behűtött krémet habverővel habosítjuk.
A trüffel alapból gyors mozdulatokkal golyókat formázunk és egyik felét csokidarába, a másik felét pedig kakaóporba forgatjuk.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A piskóta hozzávalóit három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
Laponként 8-10 perc alatt megsütjük.
A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel és a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
Körben kirakjuk ostyarudakkal, amit egy szalaggal átkötünk, a trüffel golyókat pedig a torta tetejére ültetjük.
2016. június 1.
Epres sajttorta pohárban
Igazi, sütés nélküli nyári desszert.
Hozzávalók 6 db 2 dl-es pohárhoz
10 dkg zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
A krémhez
25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
2 dl tejszín
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja és leve
Az epervelőhöz
50 dkg eper
1 evőkanál cukor
2 teáskanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
Az eperből 6 szép szemet félreteszünk, a többit botmixerrel pépesítjük. Durvább szövésű szitán áttörjük, majd lábosba tesszük a cukorral és felforraljuk. Kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, az epervelőhöz öntjük és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A kekszet elmorzsoljuk és az olvasztott vajjal összedolgozzuk.
A tejszínből kemény habot verünk és beleforgatjuk a krémsajtot, amit előzőleg a citrom héjával, a levével, a cukrokkal és a vaníliával kikevertünk.
A poharak aljába szórjuk a kekszmorzsát, erre jön a sajtkrém mennyiségének fele, majd az epervelő és végül a maradék krém.
A félretett eperszemekkel és citromfű levelekkel díszítjük
Tálalás előtt jól behűtjük.