2016. március 22.

Mákos kalácskoszorú






A mákos kalács kedvelőinek jó ötlet lehet az ünnepi asztalra ez a koszorú.


A tésztához
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
30 dkg őrölt mák
2 dl tej
20 dkg cukor
fél citrom reszelt héja

A kenéshez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

A töltelékhez a tejet és a cukrot felforrósítjuk, belekeverjük a mákot, majd, ha langyosra hűlt, a citromhéjat is.
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, két egyenlő részre osztjuk és mindkettőből, egyenként 1,5-2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk.
Megkenjük őket a töltelékkel és bejgliszerűen feltekerjük.
Az így keletkezett két rudat összefonjuk és koszorút formázva sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Letakarva még 15-20 percet kelesztjük. Tetejét megkenjük a tojássárga-tej keverékével, ezután éles késsel körben bevagdossuk a tésztát.
180 fokos sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük a kalácsot.

Nincsenek megjegyzések: