2015. december 31.

Boldog új évet!




Kányádi Sándor: Ballag már

Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő,
vígan fütyörészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő.



Békés, boldog új esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak!


2015. december 30.

Sajtos rúd





Hozzávalók

50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg tejföl
10 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)
2,5 dkg só
fél csomag (6 g) sütőpor

A tetejére
1 tojássárgája
2 evőkanál tej
10 dkg reszelt sajt


A hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Pizza- vagy derelyevágóval, illetve éles késsel egy cm széles rudakat vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.
Tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével, majd megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokos sütőbe toljuk és megsütjük.
Finomabb, ha egy kicsit sötétebbre, ropogósabbra sütjük.

2015. december 23.

Mézeskalács házikó








Ezzel a mézeskalácsból készült  házikóval kívánok minden kedves olvasómnak áldott, békés, boldog karácsonyt!

A tészta, az íróka és a kakaós máz receptje itt található.

2015. december 22.

Fahéjas pirított mogyoró




Hozzávalók

20 dkg sózatlan földimogyoró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tej
2 evőkanál víz
1 csapott kávéskanál fahéj

A mogyorót lábosban kicsit átpirítjuk, félretesszük.
A cukrokat a tejjel, a vízzel és a fahéjjal egy másik lábosba mérjük, felforraljuk. Beleöntjük a mogyorót és lassú tűzön, kevergetve addig melegítjük, amíg a folyadék lassan el nem párolog és a fahéjas cukor szépen be nem vonja a magvakat (pár perc).
Ekkor sütőpapírra öntjük az egészet és kihűtjük.

2015. december 20.

Habkarika vaníliakrémmel






Aranyvasárnapi álomdesszert, már persze, annak, aki szereti a habcsókból készült édességeket.


Hozzávalók 20 darabhoz

3 tojásfehérje
kristálycukor
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő

A vaníliakrémhez
3 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott evőkanál liszt
2 dl tej
1 dl tejszín

A díszítéshez
málna vagy egyéb ízlés szerinti gyümölcs

Lemérjük a tojásfehérjét, és kétszeres mennyiségű kristálycukrot adunk hozzá.
Gőz felett kevergetve addig melegítjük a  keveréket, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Vigyázzunk, hogy ne forrósítsuk fel nagyon, mert a tojás kicsapódhat!
Hozzáadjuk a keményítőt, és habverővel nagyon kemény habot verünk belőle. Nyomózsákba töltjük, és nagyobb méretű csillagcsővel először vékony talpakat, majd erre karikákat formázunk a habból egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
80 fokos sütőben 40-50 percig szárítjuk a habkarikákat.
Ezalatt elkészítjük a krémet.
A tojássárgákat a cukrokkal, a liszttel, a vaníliával és a tejjel csomómentesre keverjük, majd felfőzzük, hogy besűrűsödjön. Teljesen kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk és beleforgatjuk a vaníliakrémet. Ezzel megtöltjük a habkosárkákat, végül málnaszemekkel díszítjük őket.




2015. december 14.

Gyümölcskenyér








A számtalan gyümölcskenyér recept közül, amiket már kipróbáltam, ez ízlik nekünk a legjobban és talán ezt a legegyszerűbb elkészíteni is.


Hozzávalók

25 dkg cukor
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
2 dl tej
30 dkg liszt
6 g sütőpor


10 dkg mazsola
10 dkg aszalt áfonya
10 dkg kandírozott gyümölcskeverék
10 dkg csokoládédara vagy csokoládélencse
1 citrom reszelt héja

A sütőformát sütőpapírral béleljük, a sütőt 170 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a tejjel kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
Az egészet összedolgozzuk úgy, hogy csomómentes masszát kapjunk. Ezután belekeverjük a gyümölcsöket, a csokit és a reszelt citromhéjat, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
Az így kapott tésztát beleöntjük a formába és 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Ha megsült, kivesszük a formából, rácsra téve kihűtjük, majd megszórjuk porcukorral.

2015. december 13.

Csokis perec





Régen tervezem már, hogy elkészítem a nagy családi kedvenc házi változatát és most végre úgy alakult, hogy időm és elszántságom is volt a projekt teljesítéséhez.
Az Ischler tésztáját használtam azzal az apró különbséggel, hogy a diót mogyoróra cseréltem.
A férjem szerint, aki egyébként a legnagyobb rajongója ennek az édességnek "ez ugyanolyan, mint a bolti, csak jobb" :-)))


Hozzávalók:

A tésztához
35 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró (esetleg dió)
25 dkg hideg vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
csipet só

A csokoládémázhoz
25-30 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

A tésztához a hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, azután félórát hűtőben pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Perecszaggatóval pereceket szaggatunk belőle, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk és 200 fokra melegített sütőben ropogósra sütünk.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Belemártogatjuk a pereceket, majd sütőpapírra tesszük őket, és (ha sikerül:-)) megvárjuk, hogy a csokoládébevonat megszilárduljon.

2015. december 10.

Csokoládés-kókuszos habkarika




Két hétig nálam vendégeskedett egy Elektrolus Assistent konyhai robotgép, ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget a kipróbálásra.







A karácsony előtti készülődésben nagyon nagy segítségemre volt a gép, idén szinte az összes gasztroajándék elkészítésében szerepet kapott.
Nagyon sokoldalú és sok funkcióval ellátott, és mivel nem műanyagból, hanem fémből készült a ház is, igencsak masszív szerkezet.
A keverés, habverés, dagasztás gyerekjáték neki, de könnyedén megbirkózott a húsdarálással is.
Mivel rengeteg beállítási lehetőség közül választhatunk, könnyedén alkalmazhatjuk az igényeinknek megfelelően.
Két nagyméretű fémtál tartozik hozzá, amiben egészen komoly mennyiségű alapanyag is elfér.
Összességében egy nagyon hasznos, rendkívül jól használható segítőtársam volt ezalatt a két hét alatt.

Mint írtam, többféle dolgot is készítettem vele, elsőként a habverésben tettem próbára, itt egy csokoládés habkarika lett az eredmény.


Hozzávalók

2 tojásfehérje
kristálycukor
1 teáskanál étkezési keményítő
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
kókuszreszelék

Lemérjük a tojásfehérjét, és kétszeres mennyiségű kristálycukrot adunk hozzá.
Gőz felett kevergetve addig melegítjük a  keveréket, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Vigyázzunk, hogy ne forrósítsuk fel nagyon, mert a tojás kicsapódhat!
Hozzáadjuk a keményítőt, és habverővel nagyon kemény habot verünk belőle. Nyomózsákba töltjük, és nagyobb méretű csillagcsővel karikákat formázunk egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
80 fokos sütőben 40-50 percig szárítjuk a habkarikákat.
A csokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk. Belemártogatjuk a habkarikákat és sütőpapírra helyezzük őket. Végül mindegyiket megszórjuk kókuszreszelékkel.



2015. december 4.