2015. július 19.

Reszelt túrós sütemény




Felénk Borzas Kata néven ismert, egyszerűsége miatt közkedvelt és finom sütemény.


Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
40 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 csomag (12 g) sütőpor
1-2 teáskanál tejföl (ha szükséges)

A töltelékhez
75 dkg túró
5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál búzadara
2 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fagyasztóba tesszük.
A tepsit vékonyan kivajazzuk, lisztezzük. A töltelék hozzávalóit kikeverjük.
A teljesen megkeményedett (fagyott) tésztát kettévesszük és az egyik felét nagyobb lyukú reszelő segítségével a tepsibe reszeljük.
Rákanalazzuk a túrótölteléket, amit nagyjából elegyengetünk.
Ráreszeljük a tészta másik felét, majd 200 fokra melegített sütőbe toljuk és megsütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.

2015. július 17.

Szederfagylalt





Újabb fagylalt készült, most szederből, mert ennek van szezonja.


Hozzávalók

50 dkg szeder
2 dl tejszín
3 dl tej
3-4 evőkanál cukor
fél citrom leve
1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat botmixer segítségével pépesítjük, jól behűtjük, majd fagylaltgépben előírás szerint elkészítjük.

2015. július 15.

Fahéjas csiga




Egy tartalmasabb leves remek kísérője lehet ez a pihe-puha fahéjas csiga.


Hozzávalók

A tésztához
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
5 dkg vaj vagy margarin
7 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
5 g őrölt fahéj

A töltelékhez a szoba hőmérsékletű vajat, a cukrokat és a fahéjat kikeverjük.
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, kettévesszük és mindkét részből nagyjából fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk.
Megkenjük a fahéjas töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük és éles késsel vagy cérnaszál segítségével kb. másfél cm vastagságúra felszeleteljük őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csigákat, és 15-20 percet pihentetjük, kelesztjük.
Ezután 180 fokra melegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.

2015. július 8.

Meggyes piskóta





Hozzávalók nagy méretű (gázos) tepsihez

8 tojás
30 dkg cukor
65 ml olaj
30 dkg liszt
6 g sütőpor

40 dkg magozott meggy

A tepsi alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk. Tetejére szórjuk a meggyet és betoljuk a sütőbe, ahol 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Langyosra hűtve szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

2015. július 7.

Cukkini tócsni





Hozzávalók

1 kg cukkini (tisztítva mérve)
2 tojás
3 csapott kávéskanál só
6 púpozott evőkanál liszt
1/2 gerezd fokhagyma
1 csokor apróra vágott kapor

A cukkini végeit levágjuk, belső, puha részét a magokkal együtt eltávolítjuk, majd lereszeljük.
Egy kávéskanál sóval elkeverjük és 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk a levét és összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Lábosban olajat forrósítunk és egy-egy evőkanálnyit adagolva a masszából először az egyik, majd a másik oldalát is pirosra sütjük a tócsninak.

2015. július 6.

Meggyfagylalt

 





Ebben a hőségben igazán jólesik egy savanykás gyümölcsfagylalt, ami ráadásul könnyen el is készíthető.


Hozzávalók

40 dkg magozott meggy
5 dl natúr joghurt
5-6 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín


A meggyet, a joghurtot és a cukrokat botmixerrel pépesítjük. A tejszínből közepesen kemény habot verünk és a meggyes részhez keverjük.
Az így kapott fagylaltalapot jól behűtjük, majd fagylaltgépben előírás szerint elkészítjük.

2015. július 1.

Meggyes-mákos kevert sütemény





Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez


3 tojás
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
70 ml olaj
2,5 dl tej
20 dkg őrölt mák
20 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
25 dkg magozott meggy


Az egész tojásokat a cukorral jól kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, majd az előzőleg összevegyített mákot, lisztet és sütőport is hozzáadjuk.
Az egészet csomómentesre keverjük és olajjal vékonyan kikent tepsibe simítjuk.
Beleszórjuk a meggyet és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Porcukorral meghintve kínáljuk.