Az idei farsangi szezon slágere nálunk a töltött fánk.
Lekvár helyett különféle krémekkel (csokoládé, vanília, mogyoró, stb.) töltve is nagyon finom.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,2 dl tej
9 dkg tejföl
7 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dkg vaj
1/2 kávéskanál só
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
vanília
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejet.
Kézzel vagy fakanállal (elég lágy) alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, a felülete pedig sima és fényes.
Letakarva, langyos helyen kb. háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kisebb átmérőjű (5-6 cm) szaggatóval kerek formákat szúrunk ki. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Egy tésztakorong közepére egy kávéskanálnyi lekvárt halmozunk, befedjük egy másik koronggal, majd körben összenyomkodjuk a tésztaszéleket. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg ezzel a módszerrel meg nem töltjük az összes fánkot. Ezután konyharuhával lefedve kb. 30 percig pihentetjük őket.
A fánkokat közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a felső oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat, és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük őket, és langyosra hűtjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Szépek lettek. Szalag meg van. Kipipálva!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, nagyon ötletes, biztos kipróbálom én is...:)
VálaszTörlésKérdés: az összeillesztés után ugye elírás az a 3 perc? Gondolom inkább 30... Vagy tévedek?!?
Üdv. Betty
Betty, nem tévedsz, 30 percig kell pihentetni:-) Javítottam, köszönöm!
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a fánkok és biztos finomak is! :-) Hamarosan kiderül, mert már itt pihen a tészta a kelesztőben. Köszönöm az ötletet és a receptet! :-)
VálaszTörlés