2013. szeptember 27.

Dán vajas keksz






A közkedvelt omlós keksz házilag készült változata.


Hozzávalók

30 dkg finomliszt
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin!)
10 dkg porcukor
1 nagyobb tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
késhegynyi só

A száraz hozzávalókat elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és most már fakanál segítségével alaposan kikeverjük.
A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat formázunk belőle.
200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz.

Recept forrása: itt

2013. szeptember 23.

Vegyes vágott savanyúság




Hozzávalók

4 kg frissen gyalult káposzta
1 kg paprika
50 dkg kígyóuborka
2 vöröshagyma (elmaradhat, ha valaki nem szereti)
10 dkg só
40 dkg cukor vagy édesítőszer
2 dl  20%-os ecet
1/2 csomag Na-benzoát
1 kávéskanál borkén

A káposztát és a felszeletelt paprikát, uborkát és hagymát nagyobb edénybe tesszük. Rászórjuk a sót, a cukrot, a tartósítószereket, és ráöntjük az ecetet.
Alaposan átforgatjuk az egészet, majd kb. egy órán át állni hagyjuk, amíg levet nem ereszt.
Befőttesüvegekbe töltjük a savanyúságot, felöntjük a saját levével és lezárjuk.
Hűvös helyiségben tárolva hónapokig eláll.


2013. szeptember 21.

Csokoládés panna cotta




Egy finom, gyors desszert hétvégére.


Hozzávalók

4 dl tejszín
2 dl tej
6 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 teáskanál vaníliakivonat
10 g zselatin

A meggyöntethez
25 dkg magozott meggy
2-3 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
80 ml száraz vörösbor
80 ml víz
csipetnyi  fahéj
csipetnyi szegfűszeg
1 kávéskanál étkezési keményítő

A tejszínt, a tejet, a cukrot, a csokoládét, a kakaóport és a vaníliát addig melegítjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad.
A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, majd felforrósítjuk és a tejszínes részhez keverjük.
Az így kapott alapot tetszőleges formákba öntjük és 3-4 órán át hűtjük.
A meggyöntethez a meggyet, a cukrot, a vaníliát és a fűszereket felforraljuk a vörösborral és a vízzel. Forrástól számított 10-12 percig lassú tűzön főzzük a gyümölcsöt. Kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a meggyhez öntjük és besűrítjük. Langyosra hűtjük.

A megszilárdult desszertet tányérra borítjuk és az öntettel tálaljuk.

2013. szeptember 17.

Trüffel torta - Segítsüti 2013







Ma veszi kezdetét a kilencedik Segítsüti sütiárverés. Ismét 30 gasztroblogger készül 30 édességgel, hogy a jótékonysági akcióból befolyt összeggel rászoruló gyermekeket támogasson.

Az idei támogatott a Magyar Rett Szindróma Alapítvány, melyet azok a szülők hoztak létre, akik az ezzel a ritka genetikai betegséggel született kislányokat nevelnek. A Rett szindróma egyike azoknak a betegségeknek, melynek sem oka, sem kezelése nem ismert az orvostudomány számára. A gyerekek állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek, és ez óriási terheket ró az őket nevelő családra. Ezeknek a gyermekeknek speciális fejlesztő eszközökre van szükségük, mellyel kommunikációjukat fejleszthetik.

Az árverés ma kezdődik, három napon át zajlik és 2013. szeptember 20.-án pénteken 16:00-kor zárul, licitálni a Segítsüti oldalán lehet.


Idén egy trüffeltortával készültem az alkalomra.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű formához

A piskótalapokhoz
6 tojás
3 evőkanál víz
21 dkg cukor
3 evőkanál olaj
21 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 csapott kávéskanál sütőpor

A krémhez
5 dl tejszín
50 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyókhoz (kb.20 db)
20 dkg csokoládé
50 ml tejszín
5 dkg vaj
1 kávéskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyók hempergetéséhez
kakaópor
durvára darált dió
tortadara

A torta oldalára
tortadara

Először a krémet készítjük el. A tejszínt, a csokoládét és a vaníliát lassú tűzön, kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon. Behűtjük a krémet, majd habverővel habosítjuk.
A piskóta hozzávalóit három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőle.
Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
A piskótalapokat megtöltjük a krémmel, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A maradék krémet habzsákba töltjük, a torta peremét ezzel, az oldalát pedig tortadarával díszítjük.
A trüffelgolyókhoz addig melegítjük a tejszínt, a vajat, a vaníliát és a csokoládét, amíg teljesen egyneművé nem válik az egész.
Behűtjük, és a hideg masszából gyors mozdulatokkal diónyi golyókat formázunk, amiket kakaóporba, tortadarába és darált dióba forgatunk, majd a trüffelgolyókat a torta tetejére ültetjük.


2013. szeptember 14.

Dobos torta








Régóta készülök ezt a tortát elkészíteni, most egy családi összejövetel apropóján végre sikerült.


Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához

A piskótalapokhoz
6 tojás
2 evőkanál víz
16 dkg cukor
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő

A párizsi krémhez
4 dl tejszín
30 dkg cukor
7 dkg kakaópor
35 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé

A karamellmázhoz Macikonyha receptje alapján
18 dkg cukor
4 evőkanál víz
1 teáskanál ecet
2 dkg vaj

Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a cukrot folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, és addig melegítjük, amíg mindkettő teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Teljesen kihűtjük, majd habverővel habosítjuk.
Hat téglalap alakú sütőpapírt vágunk, és mindegyikre rajzolunk egy-egy 24 cm átmérőjű kört.
A piskótalapokhoz a tojásokat, a vizet és a cukrot alaposan felverjük (elektromos habverő maximum fokozatán kb. 4 perc). Beleforgatjuk az előzőleg összevegyített lisztet és keményítőt.
Az így kapott masszából 6 vékony lapot sütünk úgy, hogy egyenként 4-5 evőkanálnyi tésztát kenünk a megrajzolt és sütőlapra terített sütőpapírokra. A sütési idő 4-5 perc laponként 180 fokra melegített sütőben.
Ha kihűltek a lapok, a legszebbet kiválasztjuk és félretesszük, ez lesz majd a karamelles tető.
Öt lapot a krémmel összeállítunk, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk. A maradék krémet habzsákba töltjük, félretesszük a díszítéshez.
A máz hozzávalóit lábosba mérjük és lassú tűzön, kevergetve addig forraljuk, amíg szép aranybarna színt nem kap.
Ekkor kanállal a félretett lapra simítjuk a karamellt, és vajas pengéjű késsel azonnal kialakítjuk a szeleteket.
Minden egyes vágás előtt vajazzuk be a késpengét, különben beleragad a mázba. Ezt a műveletet (a torta sikerének szempontjából ez a szűk keresztmetszet) a lehető leggyorsabban végezzük, előre készítsük kezünk ügyébe a kellékeket.
Ha teljesen megszilárdult a máz, a torta tetejére helyezzük a szeleteket, és a maradék krémmel díszítjük.


2013. szeptember 11.

Sárgadinnye bólé




Baráti és családi összejövetelek alkalmával érdemes kipróbálni ezt a hűsítő, gyümölcsös italt.
A sárgadinnye helyett tetszőlegesen más gyümölcsöt (őszibarack, meggy, bogyós gyümölcsök, stb.) is használhatunk.


Hozzávalók
1 kisebb sárgadinnye
3-4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl édes fehérbor
5 dl édes pezsgő
5 dl szénsavas ásványvíz
50 ml fehér rum
mentalevelek
jégkocka

A gyümölcs héját és magját eltávolítjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk.
Nagyobb tálba rakjuk a dinnyekockákat, megszórjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, meglocsoljuk a rummal, majd felöntjük a borral és 2-3 órán át hűtjük.

A pezsgőt, az ásványvizet, a mentalevelet és a jégkockát közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.

2013. szeptember 10.

Rukkolás pizza




Hozzávalók 2 nagy, kerek pizzához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál só
langyos víz

A pizzamártáshoz
5-6 evőkanál paradicsomszósz
oregánó
2 evőkanál olívaolaj
fél gerezd fokhagyma reszelve


A feltéthez
10 dkg füstölt, pácolt sonkaszelet
10 dkg gomba szeletelve
10 dkg reszelt edami sajt
rukkola saláta
5 dkg reszelt parmezán


Egy dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi langyos vízzel, hogy kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk, kidagasztjuk.
Lefedve duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét megkelesztjük.
Két részre osztjuk a tésztát és kerek lapokat nyújtunk belőlük.
A mártás hozzávalóit kikeverjük, enyhén sózzuk, és a tésztalapokra kenjük. Rászórjuk az edami sajtot, a sonkát és a gombát.
250 fokra melegített sütőben egyenként 8-10 perc alatt megsütjük a pizzákat.
Ízlés szerinti mennyiségű rukkolát és parmezánt szórunk rá és szeleteljük.