2013. június 26.

Málnás clafoutis - Tejpite




Pudinghoz hasonló állagú, pillanatok alatt előállítható sütemény. Önállóan is finom, gyümölccsel gazdagítva pedig egy igazán nyári desszertet kapunk.


Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

25 dkg málna
1 liter tej
20 dkg finomliszt
15 dkg cukor
csipet só
1 evőkanál vaníliakivonat
fél citrom reszelt héja
4 tojás
kevés vaj a tepsi kenéséhez

A sütőt 170 fokra melegítjük, a tepsit kivajazzuk.
A száraz hozzávalókat tálba mérjük és a tejjel (apránként adagolva) csomómentes tésztát keverünk.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát. A tojásokat fehéredésig verjük, és a híg masszához forgatjuk.
Beleöntjük a tepsibe, egyenlően elosztva rászórjuk a gyümölcsöt.
Sütőbe toljuk és 40-50 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe is megszilárdul.
Langyosan szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

2013. június 23.

Boszorkányhab






Hűsítő gyümölcsös pohárkrém, arra az esetre, ha nincs kedvünk sütkérezni, vagy csak úgy.

Hozzávalók 6 pohárhoz

30 dkg málna
3 dl tejszín
2-3 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
fél citrom reszelt héja
10 dkg étcsokoládé
mentalevél

A málna harmadát félretesszük a díszítéshez és a pohár aljára. A maradékot villával összetörjük, belekeverjük a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát.
A tejszínből nem túl kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a gyümölcsöt.
A csokoládéból (pl. uborkagyaluval) forgácsokat készítünk.
A poharak aljába teszünk néhány málnaszemet és befedjük egy réteg habbal, egyenlően elosztva beleszórjuk a csokoládé felét. Újabb réteg hab, majd csokoládé következik.
Málnaszemekkel, mentalevéllel díszítjük a kész desszertet és jól behűtjük.


2013. június 22.

Kapros-juhtúrós csirkecomb




Hozzávalók

6 egész csirkecomb
2 szikkadt zsemle
tej
50 dkg juhtúró
1 púpozott evőkanál apróra vágott kapor



A zsemlét apró darabokra tépkedjük és meglocsoljuk annyi tejjel, amennyit felvesz.
Hozzáadjuk a juhtúrót, a kaprot, ízlés szerint sózzuk, majd kézzel összedolgozzuk.
A csirkecombokat megmossuk, besózzuk és a bőr alá töltjük a juhtúrós tölteléket.
Olajjal kikent tepsibe rakjuk a húst, kevés vizet (1-1,5 dl) öntünk alá, és alufóliával lefedve megsütjük.
A sütés végén eltávolítjuk a fóliát, hogy a combok megpiruljanak.
Petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.

2013. június 21.

Málnás kevert sütemény






Gyorsan összedobható gyümölcsös kevert sütemény. A málnát ízlés és idény szerint eperrel, meggyel, ribizlivel, stb. helyettesíthetjük.


Hozzávalók 24x36 cm-es tepsihez
3 tojás
25 dkg cukor
70 ml olaj
3 dl tej
35 dkg finomliszt
10 g sütőpor
30 dkg málna

A tetejére
porcukor

Az egész tojásokat a cukorral és az olajjal jól kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet, majd a sütőporral vegyített lisztet és csomómentesre keverjük.
Kivajazott tepsibe öntjük a masszát, tetejére szórjuk a gyümölcsöt és 180 fokos sütőben megsütjük.
Langyosan szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

2013. június 18.

Mentás csokoládéfagylalt




Hűsítő mentás csokifagyi a meleg napokra.

Hozzávalók
2 dl tejszín
3 dl tej
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál kakaópor
5 tojássárgája
10 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2-3 evőkanál mentaszirup
mentalevelek

A tejszínt, a tejet, a kakaóport és az étcsokoládét addig melegítjük, amíg a csokoládé el nem olvad.
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig verjük. A forró alapból keveset hozzáadunk, összedolgozzuk , majd az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Ne forraljuk fel!)
Az így elkészült fagylaltalapot hűtőben legalább 4-5 órán át hűtjük, ezután fagylaltgépben előírás szerint elkészítjük.
Mentasziruppal és mentalevelekkel kínáljuk.
A mentaszirupot magunk is elkészíthetjük, a leírás itt található.



2013. június 1.

Eperhab




Amíg tart a hazai eper szezonja, érdemes kipróbálni ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető eperhabot.


Hozzávalók 6 pohárhoz

60 dkg eper
3 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
citromfűlevél

Az eperből kiválasztunk 6 szép szemet, ezt félretesszük a díszítéshez.
A többi gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk. Az egyik felét kisebb darabokra vágjuk, a másik felét a cukorral és a vaníliával pürésítjük (botmixer).
A tejszínhabból közepesen kemény habot verünk, hozzáadjuk a tejfölt és az eperpüré kétharmad részét, majd a habverővel egyneművé keverjük.
A poharak aljába két evőkanálnyi eperhabot teszünk, egyenlően elosztva rászórjuk a darabokra vágott gyümölcsöt, és meglocsoljuk eperpürével.
Újra habréteg következik, majd a tetejére a maradék eperpüré kerül.
A félretett eperszemekkel és citromfűlevéllel díszítjük.
Behűtve kínáljuk.