2013. január 5.

Tejszínes zsemle




Pillekönnyű, foszlós, telt ízű zsömle, feltétlen ajánlom kipróbálásra.
A recept egyébként egy kalácsrecept, ahogyan az a forrásoldalon, Maci konyhájában látható, de kevesebb cukor hozzáadásával remek zsömlék is készíthetők belőle.

Hozzávalók 12 darabhoz

60 dkg liszt
3 dkg tejpor (elhagyható)
4 dkg cukor
10 g só
1 tojás
4 dkg friss élesztő
1,5 dl tejszín
2,5 dl tej

A kenéshez
50 ml tej
1 kávéskanál cukor

Másfél dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Ügyeljünk arra, hogy jól dolgozzuk ki, kézi dagasztásnál ez 8-10 percet jelent.
Lefedve, langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Zsömléket formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nagyobb távolságot hagyva közöttük.
Konyharuhával letakarjuk és még 30-40 percet kelesztjük.
A zsömlék tetejét lekenjük a tej és cukor keverékével, és 180 fokra melegített sütőbe toljuk.
Addig sütjük, amíg a teteje is szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve, még forrón, újra átkenjük a tetejüket a cukros tejjel.


6 megjegyzés: