2013. január 31.

Szalagos fánk






A farsangi időszak emblematikus étele a fánk, amit hagyományosan Vízkereszt ünnepén, mint a farsang első napján és a farsangvégi húshagyó napokon (húshagyó kedd, hamvazószerda) sütöttek.
A jól sikerült fánk egyik ismérve a körben futó világos szegély, a "pántlika" vagy "szalag", ezért szakácskönyvekben sokszor e néven találhatók meg a receptek.


Hozzávalók

50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só

A sütéshez
bő olaj

Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit letakarva még 15-20 percet kelesztünk.
A fánkok közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.

4 megjegyzés:

Millye írta...

Most beleharapnék ebbe a finomságba :)

Unknown írta...

Kb mennyi db fánk lesz ebből az adagból?🤔

Citromhab írta...

Kb. 20 darab.

Gyöngyi írta...

Lassú tűznél kell sütni a fánkokat? 🤔