2012. április 29.

Gyümölcsös túrótorta






Két kis születésnapi torta az ikreknek.

Hozzávalók: Két 18 cm-es vagy egy 24 cm-es tortaformához

A tortalapokhoz
1 csomag Győri Édes Zabfalatok
10 dkg vaj

A krémhez
50 dkg natúr joghurt
14 g zselatin
18 dkg cukor
25 dkg túró
2,5 dl tejszín
1 kávéskanál vaníliakivonat
reszelt citromhéj

A tetejére
piros gyümölcsök ( málna, ribizli, áfonya )
2 csomag piros tortazselé
5 dl víz
6 evőkanál cukor

A díszítéshez
2 dl tejszín
4 dkg cukor
1 csomag habfix

A lapokhoz elmorzsoljuk a kekszet, megolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a kettőt.
Tortatálra helyezzük a tortagyűrűt, az aljába terítjük és finoman belenyomkodjuk a vajas kekszet.
A krémhez kevergetve felforrósítjuk a joghurtot, a cukrot, a zselatint, a vaníliát, a citromhéjat, majd langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, hozzáöntjük a joghurtos keveréket és a villával összetört túrót. Habverővel simára keverjük és a tortaformába öntjük a krémet. Elsimítjuk a tetejét, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsöket a torta tetejére rakjuk, majd ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét.
Ha a zselé is megszilárdult, elválasztjuk a tortagyűrűt, és díszítjük a tortát. Ehhez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral és a habfix-el, habzsákba töltjük és bevonjuk vele a torta oldalát.

2012. április 23.

Mentaszörp


Rengeteg mentám van, és már szépen meg is nőtt, eljött az ideje a szörpszezonnak. 
Nagyon kellemes, hűsítő ital, az eredeti recept Hémangi oldalán található.

Hozzávalók:

2 l víz
2 kg cukor
2-3 marék mentalevél
2 citrom
1 evőkanál citromsav

Leöblítjük és kisebb darabokra tépkedjük a mentaleveleket, majd felöntjük a vízmennyiség felével. Hozzáadjuk a feldarabolt citromot és a citromsavat. Egy napot állni hagyjuk, miközben időnként megkeverjük.
Másnap kiegészítjük a maradék vízzel és a cukorral, majd felforraljuk.
Tisztára mosott üvegekbe szűrjük a forró szörpöt, és száraz dunsztba tesszük, amíg kihűl.
Önmagában is nagyon finom, de tehetünk még bele pluszban citromkarikát és mentalevelet.

2012. április 22.

Citromos-petrezselymes rizottó



Nagyon egyszerű, de annál finomabb étel, önmagában vagy halak, fehér húsok mellé köretként is kiváló.

Hozzávalók 4 személyre

25 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
9 dl zöldség alaplé
2 evőkanál olaj
1 csokor friss petrezselyemzöld
fél citrom héja

Lábosban felhevítjük az olajat, rátesszük  a rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Lassú tűzön főzzük, amíg a bor el nem párolog. Hozzáadunk egy merőkanálnyi zöldség alaplevet, és időnként óvatosan átkeverve, megvárjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot.  A következő merőkanálnyi levet csak akkor adjuk a rizshez, ha az előző már teljesen elfőtt.  Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy a zöldség  alaplé.
Ekkor levesszük a tűzről a rizottót, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, és belereszeljük a citromhéjat.
Lefedve 5-10 percet pihentetjük, majd azonnal tálaljuk.


2012. április 19.

Mignon





Mindig is a kedvenc sütim volt a mignon, és már nagyon rég készülök, hogy házilag elkészítsem. Előre sejtettem, és utólag már biztos vagyok benne, hogy ez nem az a dobjunk-össze-valamit desszert. A bevonás a szűk keresztmetszet, ha nem szeretnénk, hogy sok cukormáz menjen kárba, ezt a műveletet óvatosan kell végeznünk.

Hozzávalók

A piskótalapokhoz
6 tojás
2 evőkanál víz
18 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj

A krémhez
3 dl tej
3 púpozott evőkanál liszt
12 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat

A mázhoz
50 dkg porcukor
80-90 ml víz
pár csepp citromlé
pár csepp élelmiszerfesték

Kétfelé vesszük a piskóta hozzávalóit, és két lapot sütünk. Fehéredésig verjük az egész tojásokat a cukorral és a vízzel.  Hozzáadjuk  az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt, 24 x 36 cm-es tepsibe simítjuk a masszát,  megsütjük a piskótalapot, majd kihűtjük.
Csomómentesre keverjük a lisztet a tejjel, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük.
Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a főzött krémet, és habverővel habosítjuk.
Megtöltjük a lapokat a krémmel, és pár órát hűtőben tartjuk.
4 x 4 cm-es kockákra vágjuk, majd rácsra helyezzük a süteményt.  A porcukorból, vízből és a  citromléből mázat készítünk, és bevonjuk vele a kockákat. Ha színes mázat szeretnénk, pár csepp ételfestékkel színezhetjük.
Szobahőmérsékleten 1-2 órát szárítjuk, majd kisebb méretű muffinpapírba rakjuk a mignon-t.

Tipp: A krémet ízesíthetjük citrommal, mandulaaromával vagy tehetünk bele darált diót is.

2012. április 14.

Csokoládédíszek készítése









Tortákat, süteményeket, poharas desszerteket különleges és egyedi módon díszíthetünk saját magunk által készített csokoládéfigurákkal.
Egyszerűbb és bonyolultabb technikák léteznek a témában, most ezek közül hármat mutatok.
Az első igényel némi kézügyességet és rajzkészséget, a csokileveleket viszont bárki egyszerűen elkészítheti.

Ezek a csokoládédíszek a Borzselés csokoládétortához és a Meggyes, csokoládés pohárkrémhez készültek.

Csokidíszek és szőlőfürt

Hozzávalók:
4-5 dkg ét-, tej-, vagy fehér csokoládé
1 kávéskanál étolaj
fólia vagy szilikonos sütőpapír
kisebb méretű zacskó

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Langyosra hűtjük, és zacskóba töltjük.
Pici lyukat ( 1-2 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és tetszőleges mintákat rajzolunk a fóliára.
Ha megszilárdult a csokoládé, könnyedén leválasztható a fóliáról. Ehhez a művelethez vékony gumikesztyűt használjunk, hogy ne maradjon ujjlenyomat a díszeken, és így nem olvad meg a vékony dísz a kezünk melegétől.

Csokoládélevelek

Hozzávalók 20 levélhez

1 csomag babérlevél
5-6 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
ecset

Kiválasztunk 20 közel azonos méretű, ép babérlevelet a csomagból.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal.  Ecset segítségével, a levelek alsó részére (fonákjára) 1-1,5 mm vastagságú csokoládéréteget kenünk.  Fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon, majd leválasztjuk a levélről.
A babérlevél meleg vízzel leöblítve újra felhasználható.

Ügyeljünk arra, hogy mindig több díszt, levelet, stb. készítsünk annál, mint amennyire valójában szükségünk van. A fóliáról vagy babérlevélről történő leválasztás közben megsérülhet egy-két dísz, emiatt ne kelljen újrakezdeni a műveletet.


2012. április 13.

Meggyes, csokoládés pohárkrém






Aránylag egyszerűen elkészíthető poharas desszert, a különlegességét a márványozottság adja, ami úgy érünk el, hogy a meggyes krémet és a tejszínhabot nem keverjük el teljesen.

Hozzávalók 6 személyre

40 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
15 g étkezési keményítő
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
4 dkg cukor

A díszítéshez
15 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj

A meggyből 6 szép szemet  félreteszünk a díszítéshez, a maradékot lábosba mérjük a  cukorral és  a vaníliakivonattal. Forrásig hevítjük, és ettől számítva lassú tűzön még 5-6 percig főzzük a gyümölcsöt.
Beleöntjük  az előzőleg  kevés hideg vízben elkevert keményítőt, besűrítjük, majd teljesen kihűtjük.
Nem túl kemény habbá verjük a tejszínt,  hozzáadjuk a mascarpone-t , a cukrot, és habverővel elkeverjük. A krémből 6 teáskanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
Lazán beleforgatjuk a meggyet a tejszínes krémbe, majd poharakba adagoljuk és behűtjük.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Először elkészítjük a leveleket az ITT található módon, majd a maradék csokoládéval bevonjuk a krém tetejét.
A félretett krémmel, a  meggyszemekkel és a csokoládélevelekkel díszítjük.

2012. április 6.

Zöldséges pite




Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
350 g liszt
150 g vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

A töltelékhez
20 dkg borsó
20 dkg kockára vágott sárgarépa
20 dkg brokkoli
30 dkg tejföl
3 + 3 tojás
5 dkg trappista sajt
só, bors

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Olajjal vékonyan kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből  26-27 cm-es, kerek  lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Beleöntjük a zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket.  Kanállal három egyenlő távolságra lévő mélyedést készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy  nyers tojást ütünk.
A maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tölteléket.  Egy vagy több, kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés alatt keletkező gőz távozhasson. 
Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.



2012. április 3.

Húsvéti muffin



Muffinok a tavasz színeivel a húsvéti asztalra.

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához
2 kisebb tojás
3 dkg olvasztott vaj
12 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1,5 dl tej
fél csomag sütőpor
18 dlg liszt

A krémhez
1,5 dl tejszín
5 dkg fehér csokoládé
1 csomag habfix

A díszítéshez
1 csomag tojáscukor
1 csomag készen kapható színezett ostya ( "ehető fű" )

Elkészítés:

Habosra keverjük az olvasztott vajat, az egész tojásokat és a porcukrot. Hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és végül a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. Csomómentesre keverjük és muffinpapírral bélelt muffin formában egyenlően elosztjuk a masszát.
200 fokra melegített sütőben sütjük, majd kihűtjük a muffinokat.
A krémhez kemény habot verünk a tejszínből a habfix-el. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd a tejszínhabhoz adjuk és elkeverjük.
Habzsákba töltjük és a sütemények tetejére nyomjuk a krémet. Kisebb darabokra tépjük az ostyaszálakat, majd ezzel és tojáscukorral díszítjük a muffinokat.

2012. április 2.

Citrom krémlikőr



Hétvégén legyártottam a húsvéti asztalra szánt likőrt. Aki szeretne ilyet, még nincs késő nekilátni, az ünnepekre éppen elkészül.


Hozzávalók:

4 nagyobb bio citrom
5 dl vodka
1 dl víz
20 dkg cukor
2 dl zsíros tejszín
1 kávéskanál vaníliakivonat


Nagyon vékonyan lereszeljük a citromok héját, vigyázva, hogy a fehér rész ne kerüljön bele.
Jól zárható (befőttes) üvegbe tesszük a reszeléket és felöntjük vodkával. Lezárjuk az üveget, és 1-2 napig hűtőben érleljük, időnként felrázzuk.
A második nap elteltével sűrű szövésű textilen leszűrjük a folyadékot.
A vizből és a cukorból szirupot főzünk, lehűtjük, majd a leszűrt alkoholos részhez adjuk.
Hozzáöntjük a tejszínt, vaníliával ízesítjük és elkeverjük.
2-3 napig a hűtőben tároljuk, hogy jól összeérjenek az ízek.