2012. december 5.

Habkarika



A habkarika legalább annyira kapcsolódik a Karácsonyhoz, mint a mézeskalács vagy a bejgli.
Jól mutat az ünnepi asztalon, a karácsonyfán díszként vagy éppen ajándékba is adhatjuk.


Hozzávalók 15 darabhoz

2 tojásfehérje
kristálycukor
1 teáskanál étkezési keményítő

Lemérjük a tojásfehérjét, és kétszeres mennyiségű kristálycukrot adunk hozzá.
Gőz felett kevergetve addig melegítjük a  keveréket, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Vigyázzunk, hogy ne forrósítsuk fel nagyon, mert a tojás kicsapódhat!
Hozzáadjuk a keményítőt, és habverővel nagyon kemény habot verünk belőle. Nyomózsákba töltjük, és nagyobb méretű csillagcsővel karikákat formázunk egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
80 fokos sütőben 40-50 percig szárítjuk a habkarikákat.


5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Járatlan vagyok habkarika-készítésben, de az elmúlt napokban egy nagyon elvetemült ötletem támadt. A kristálycukor mindenképpen kell bele? Nem helyettesíthetem édesítőszerrel, hogy a cukorbeteg barátnőm is ehesse? Vagy a kristálycukor kell ahhoz, hogy megmaradjon?
    Előre is nagyon köszi!
    Dorka

    VálaszTörlés
  2. Tetszik! Ráadásul nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint gondoltam!:) lehet színezni is?

    VálaszTörlés
  3. Dorka, a kristálycukor mindenképp kell bele, de próbáld meg esetleg nyírfacukorral, elképzelhető, hogy azzal is működik.

    Yoli, persze, ízlés szerint lehet színezni.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jónak tűnik q recept, a sütő ajtaját teljesen beszoktátok csukni?

    VálaszTörlés
  5. Igen, csukott ajtónál, de időnként, 4-5 alkalommal egy pillanatra kinyitom a sütőajtót, akkor még gyorsabban száradnak.

    VálaszTörlés