2012. október 12.

Birsalmás pite









Őszi hangulatú sütemény birsalmával.

Hozzávalók 30 cm-es piteformához

A tésztához
25 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez
6 közepes méretű birsalma vagy birskörte
ízlés szerint 5-7 evőkanál (barna) cukor
1 kávéskanál fahéj
1 dl víz
1 teáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál búzadara

A tetejére
porcukor

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Kevés hideg vízben (amennyit felvesz) elkeverjük a keményítőt, besűrítjük a megpuhult gyümölcsöt. Belekeverjük a búzadarát, majd langyosra hűtjük.
A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek, virágok, stb.) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket.
180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.

15 megjegyzés:

  1. Ó de nagyon gusztusos! Imádom a birsalmát, nagyon finom lehet ezzel a töltelékkel a pite. Ki is fogom próbálni! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Csak egy technikai kérdésem lenne: a recept szerint búzadarára is szükség van, viszont a leírásban már nem szerepel. A töltelékbe kell belekeverni?

    Köszi: Erika

    VálaszTörlés
  3. Erika, igen, a töltelékbe keverjük, be is írtam, mert tényleg nem volt teljesen egyértelmű.

    VálaszTörlés
  4. De szép!!! Ma el is készítem, friss birsalmából!:))

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam és elsöprő sikert aratott!:) langyosan a legfinomabb!
    Köszönöm szépen a receptet!:-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a receptet ! ma készítettem el és hatalmas sikert aratott a családban, nagyon finom, ízletes , mutatós sütemény!!!Mindenkinek ajánlani tudom. Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök, hogy ízlett!:-)

    VálaszTörlés
  8. Külföldön lakom és legutóbb hozott az anyukám magával birsalmát. Megtetszett a recept de egy kérdésem lenne: meg kell hámozni a birsalmát mielött kockázom?

    VálaszTörlés
  9. Marina, nem kell meghámozni, a birsalma héja olyan, hogy teljesen megpuhul és szinte eltűnik a töltelékben.

    VálaszTörlés
  10. Isteni Lett! Köszönöm! Ma mivel csak 1 birsalma maradt, így kemény körtével és zöld almával vegyesen Készítem! :)

    VálaszTörlés
  11. Huuuu, nagyon finom lett! Birskörtéből készítettem. Egy hét alatt kétszer is!!!Tökéletes recept! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörű bírskörtéim teremteni az idei évben,és most sűl a pite. Remélem hogy finom lesz./Én még mazsolát is adtamh hozzá,talán nem rontja el.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Citromhab!
    Nagyon finom!!!
    En barna cukor helyett nadcukrot hasznaltam a birsalmahoz es 2db szegfuszeget es fel citromhejat vekonyan levagva 3dbka volt feherje nelkul.
    Ha kesz ez a toltek akkor kihalaszom belole a citromhejat es a szegfuszeget.
    A tesztajahoz 1 tasak vaniliascukrot adtam en.
    Koszonoma receptedet.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Citromhab!
    Nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  15. Ujra elkeszitve. Isteni!!
    Halas koszonet a receptert!
    Szia!

    VálaszTörlés