A Gundel étterem saját receptjei közül talán a Gundel palacsinta a legismertebb. Egy könnyebb fogás után desszertként, de akár önállóan, második fogásként is kínálhatjuk.
Hozzávalók 12 darabhoz
A palacsintatésztához
30 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál cukor
egy csipet só
4 dl tej
1 dl szódavíz
A diótöltelékhez
25 dkg darált dió
12 dkg cukor
2 dl tej
2 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
A csokoládéöntethez
150 g étcsokoládé
20 g kakaópor
300 ml tej
3 tojássárgája
20 g liszt
1 evőkanál rum
A tálaláshoz
porcukor
Csomómentesre keverjük a tészta hozzávalóit, és olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben 12 palacsintát sütünk.
A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a citromhéjjal, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot.
Az öntethez simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel. Felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét. Vékony sugárban hozzáöntjük a tojást és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Nem forraljuk fel, nehogy kicsapódjon a tojás!
Végül rummal ízesítjük.
Megtöltjük a palacsintákat a diós töltelékkel, azután félbe, majd negyedbe hajtjuk, és tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást.
Forró csokoládéöntettel és porcukorral tálaljuk.
Pető Gyula mesterszakács receptje alapján
Szuper guszta! Nekem mindig kicsit tömény volt a Gundel palacsinta, de azért szívesen lelopnék egyet erről a képről ;)
VálaszTörlésNagyon szép! Szeretem.
VálaszTörlésHm...de guszta! Magam elé húznám az egész tálat...:o)
VálaszTörlésNagyon szeretjük, finom a dióval és csokiöntettel! Guszta nagyon! :)
VálaszTörlésÉdeskonyha, nekem is elég tömény, de néha-néha jólesik:-)
VálaszTörlésKrisz, Hankka, köszönöm:-)
Nagyon gusztusos, gratulálok. A 200 g liszt nem túl sok az öntetbe?
VálaszTörlésDe igen, egy nullával többet írtam. Javítottam, köszönöm:-)
VálaszTörlés