2011. február 26.

Paradicsomos rakott csirkemell





Könnyed egytálétel friss paradicsommal és mozzarellával.

Hozzávalók

1 kg burgonya (tisztítva mérve)
2 egész csirkemellfilé
4-5 paradicsom
30 dkg mozzarella
3-4 evőkanál olaj
2 dl tejszín

5-6 ág friss oregánó vagy 1 teáskanál szárított


A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, mindkét oldalukat enyhén besózzuk.
A krumplit meghámozzuk, karikára vágjuk és az olajjal kikent sütőtál aljába terítjük. Ízlés szerint sózzuk.
A krumplirétegre fektetjük a hússzeleteket, és az egészet meglocsoljuk a tejszínnel.
Ezután a paradicsomkarikák következnek, majd az oregánóágak.





Az így előkészített ételt alufóliával lefedjük és forró sütőben 50-60 perc alatt megsütjük.
Ekkor eltávolítjuk az oregánót és rárakjuk a szeletelt mozarella-t. 10 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon és kicsit megpiruljon.

2011. február 23.

Vargabéles



Régi szakácskönyvekben erdélyi tészta néven szerepel, utalva ezzel az eredetére.


Hozzávalók

2 x 2 db mirelit réteslap
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
3 tojás
mazsola ( elhagyható )
cukor
vanília
reszelt citromhéj
egy csipet só

A lapok kenéséhez
olvasztott vaj

A tetejére
tejföl

A vaníliamártáshoz
5 dl tej
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
vanília


A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
A töltelékhez a hozzávalókat ízlés szerinti cukormennyiséggel elkeverjük. Vegyük figyelembe, hogy ehhez, jön még a cérnametélt, ezért inkább édesebbre készítsük. 
A túrós tölteléket összekeverjük a főtt tésztával.
Egy tepsit olvasztott vajjal kikenünk és kibélelünk egy réteslappal. Ezt is vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, erre terítjük a második réteslapot.
Ráöntjük a túrós tölteléket, elsimítjuk. Befedjük egy újabb réteslappal, ismét olvasztott vaj következik és végül az utolsó lap.
A tetejét megkenjük tejföllel és 30-40 perc alatt készre sütjük.

A vaníliamártáshoz a tojássárgákat, a lisztet és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a lisztes, tojásos keveréket és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Langyosra hűtjük és vaníliával ízesítjük. 
Sokkal selymesebb lesz a mártásunk, ha teljesen kihűlt állapotban egy durvább szűrőn átszűrjük. 
Az elkészült bélest langyosan szeleteljük, porcukorral szórjuk és a vaníliamártással kínáljuk.






2011. február 22.

Camembert-el és gombával töltött karaj





Hozzávalók

1 darab csont nélküli karaj
2 szelet kenyér
tej
1 tojás
1 doboz Tihany camembert sajt
10 dkg gomba (pl. csiperke)
1 kis vöröshagyma

bors
kakukkfű


A hagymát és a gombát apróra vágjuk. A hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, rátesszük a gombát és megsütjük. Nem baj, ha egy picit megpirul.
A kenyérszeleteket apróra tépkedjük és meglocsoljuk annyi tejjel, amennyit a kenyér felvesz.
Hozzáadjuk a tojást, az apróra tördelt sajtot és a gombát. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük és
kézzel alaposan összedolgozzuk.
A húst megmossuk, vízszintesen, keresztben bevágjuk. Szétterítjük és húsklopfolóval kicsit elegyengetjük. Kívül, belül finoman sózzuk.
A tölteléket a húson egyenletesen elterítjük. Bejgliszerűen feltekerjük, majd zsineggel több helyen körbekötjük.
Az így előkészített húst tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá, alufóliával befedjük és megsütjük.
A sütés végén a fóliát távolítsuk el, hogy kicsit megpiruljon a hús felszíne.
A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük a húst, eltávolítjuk el a zsineget, majd szeleteljük.
Rizzsel tálaljuk, sajt- vagy gombamártást adhatunk mellé.

2011. február 20.

Non plus ultra




Egyszerűen nem tudok ellenállni ezeknek az apró habos csodáknak, ezért ritkán sütök non plus ultrát, akkor viszont kiadós mennyiséget.


Hozzávalók

A tésztához
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárga
10 dkg porcukor
késhegynyi sütőpor
vanília
reszelt citromhéj
egy csipet só

A habhoz
2 tojásfehérje
25 dkg porcukor

Az összeállításhoz
sárgabaracklekvár


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 3-4 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk.
A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, habzsákba töltjük és a tésztakorongok tetejére nyomjuk.
200 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Ha kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk.

2011. február 18.

Joghurtos panna cotta




Hozzávalók

35 dkg natúr joghurt
20 dkg tejszín
1 dl tej
10 dkg cukor
8 g zselatin
vanília

A díszítéshez
bogyós gyümölcsök vagy gyümölcsöntet


A zselatint a tejben felmelegítjük. Lábosba mérjük a tejszínt, a joghurtot, a cukrot és felforrósítjuk.
A tűzről levéve beleöntjük a tejben feloldott zselatint, vaníliával ízesítjük, alaposan elkeverjük és egyenlően elosztva olajjal vékonyan kikent formákba öntjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Ha megdermedt, óvatosan tányérra borítjuk és gyümölccsel tálaljuk.

2011. február 17.

Zöldséges-gombás vagdalt





Hozzávalók

1 kg darált sertéshús
15 dkg zöldborsó
15 dkg gomba (itt barna csiperke)
1 kisebb vöröshagyma
2 tojás
5 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 csapott kávéskanál őrölt pirospaprika

őrölt fekete bors


Az apróra vágott hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és a borsót, enyhén sózzuk.15-20 perc alatt lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk, majd langyosra hűtjük.
A húst, tojást a zsemlemorzsát és a fűszereket tálba mérjük, Hozzáadjuk a ragut és kézzel összedolgozzuk.
Egy gyümölcskenyér formát alufóliával kibélelünk, és belenyomkodjuk a masszát.
A tetejét is befedjük alufóliával és 40-50 perc alatt megsütjük.
10-15 percet a formában pihentetjük, majd tálra borítjuk és szeleteljük a vagdaltat.

2011. február 11.

Almás túrótorta





Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
15 dkg liszt
4 dkg cukor
6 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
1 tojás
vanília

A töltelékhez
50 dkg túró
1 evőkanál búzadara
1 tojás
cukor ízlés szerint
vanília
reszelt citromhéj

3 közepes méretű piros alma


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk (nem kell nyújtani).
A túrós töltelékhez a hozzávalókat elkeverjük, rásimítjuk a tésztára.
Az almákat negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd spirál alakban a túró tetejére sorakoztatjuk.
200 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük.

2011. február 8.

Marcipán bonbon





Valentin nap előtt minden évben megegyezünk a férjemmel, hogy nem veszünk egymásnak semmit.
Meg is ígérem neki, hogy persze, dehogyis, de ahogy közeledik a február 14., mégsem tudom megállni, hogy legalább pár darab saját készítésű bonbonnal ne lepjem meg.

Az elkészült, kapszliba ültetett bonbonoknak színes kartonpapírból dobozkát is gyártok, ha valaki esetleg kedvet érez ilyesmihez, itt rengeteg ötletet talál.

Hozzávalók

A fehér marcipánhoz
10 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg porcukor
25 ml víz
pár csepp színtelen mandulaaroma

A barna marcipánhoz
10 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg porcukor
1 kávéskanál kakaópor
25 ml víz
pár csepp színtelen mandulaaroma

A bevonáshoz
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj

A díszítéshez
2 dkg fehér csokoládé


A fehér marcipánhoz a  vízből és a porcukorból szirupot főzünk, amit a mandulához adunk.
Néhány csepp színtelen mandulaaromával ízesítjük és masszát gyúrunk belőle.
A barna marcipán esetén ugyanígy járunk el.
Sütőpapíron mindkettőből 1-1 cm magas négyzetet nyújtunk, egymásra helyezzük és felkockázzuk.
Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és a marcipán kockákat bevonjuk vele.
A díszítéshez megolvasztjuk a fehér csokoládét, zacskóba töltjük, aminek a sarkán nagyon pici lyukat vágunk, és tetszőlegesen mintázzuk vele a bonbonokat.


2011. február 6.

Vajhal vargányagombás rizottóval



A vajhal az egyik legízletesebb halfajta, hófehér, teljesen szálkamentes és omlós.

Hozzávalók

1 kg vajhal
1 kisebb citrom reszelt héja
só, bors
vaníliaeszencia

A rizottóhoz
25 dkg rizottó rizs
2 evőkanál olaj
1,5 dl száraz fehér bor
1 l húsleves
10 dkg vargányagomba
1 kis fej hagyma
5 dkg parmezán
petrezselyemlevél



A vajhalat kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sózzuk, enyhén borsozzuk, rászórjuk a reszelt citromhéjat és meglocsoljuk pár csepp vaníliaeszenciával. Óvatosan átforgatjuk és egy fél órát állni hagyjuk.
Vaj és olaj fele-fele arányú keverékében a haldarabok mindkét oldalát pár percig sütjük, kérget képezünk rajta.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és a hal sütése után ezt is megpirítjuk  a forró zsiradékban.
A haldarabokat tepsibe helyezzük, ráöntjük a sütéshez használt zsiradékot, és forró sütőben még 10-15 percet sütjük.

A rizottóhoz a gombát felszeleteljük. Az apróra vágott  hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, rátesszük a gombát.
Sózzuk és zsírjára sütjük, nem baj, ha egy kicsit megpirul. Félretesszük.
1 liter vízzel húsleveskockából "levest" főzünk. Kimérjük a bort és felmelegítjük.
A két evőkanál olajon fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a meleg borral. Megvárjuk amíg a rizs felszívja a bort, ekkor egy merőkanál húslevest adunk hozzá.
Lassú tűzön folyamatosan, de  óvatosan kevergetve megvárjuk, hogy a leves is felszívódjon.
Ezt a műveletet  addig folytatjuk ( 15-20 perc ), amíg megkóstolva a rizsszem külső rész krémes, a belseje pedig picit "harapós", olaszul al dente marad.
Arra vigyázzunk, hogy a rizottónak nem szabad kiszáradnia, egy kicsit tocsogós maradjon.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a gombát, a sajtot és a petrezselyemlevelet. Lefedve 4-5 percig pihentetjük és azonnal tálaljuk.
A rizottót nem szabad előre elkészíteni, a pihentetés után azonnal tálalni is kell, különben elveszíti krémes, szaftos állagát.


2011. február 4.

Foszlós fonott kalács






Nagyon régen szemezek már Max Foszlós fonott kalácsával és nem csak azért mert nagyon jó néz ki, hanem a különleges kelesztési és sütési technika is kíváncsivá tett.


Hozzávalók

10 dkg rétesliszt
55 dkg simaliszt
15 g olaj
6 dkg vaj
10 dkg cukor
15 g só
2,7 dl tej
2 dkg friss élesztő
2 tojássárga
vanília
reszelt citromhéj
1 tojás a kenéshez


50 ml langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kétfelé vesszük úgy, hogy az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen.
Mindkét részt még háromfelé osztjuk.
Előbb a három nagyobb gombócból sodrunk egyforma hosszúságú hengereket és összefonjuk, ez lesz a kalács alsó része.
Ezután a három kisebb gombóccal járunk el ugyanígy, és ráhelyezzük az első fonat tetejére, majd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A sütőt 50 fokra melegítjük, az aljába egy hőálló tálkában vizet teszünk.
A sütőben kelesztjük a tésztát 1 órát, majd kivesszük, a sütőt felforrósítjuk, a tálkában a vizet a sütés végéig benn tartjuk.
Visszatesszük a sütőbe a tojással megkent kalácsot, 15 percig maximum hőmérsékleten ( nálam ez 250 fok ), majd további 30 percig 200 fokon sütjük.