2011. december 23.

Hólabda torta






A közismert hólabda nevű sütemény torta változata.


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A kakaós piskótához
9 tojás
21 dkg cukor
4,5 dkg kakaópor
6 evőkanál olaj
21 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor

A krémhez
6 dl tej
6 evőkanál liszt
16 dkg vaj
21 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A hólabdákhoz
30 ml víz
10 dkg cukor
10 dkg tejpor
8 dkg vaj
8 dkg kókuszreszelék
3 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

A díszítéshez
3 dkg kókuszreszelék
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A hópelyhekhez
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor


A piskótához háromfelé osztjuk a hozzávalókat, és három lapot sütünk. Felverjük az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk az olajat, és óvatosan beleforgatjuk  a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 200 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a lapok, óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt.
A krémhez csomómentesre keverjük a lisztet egy kevés tejjel. Lábosban felforraljuk a maradék tejet, hozzáadjuk a  lisztet és tovább melegítve, és folyamatosan keverve, besűrítjük. Kikeverjük a vajat a porcukorral és a teljesen kihűlt lisztes masszával csomómentesre összedolgozzuk. Vaníliával ízesítjük.
A hólabdákhoz  a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejport, vajat és a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A hópelyhekhez előző nap  keményre felverjük a tojásfehérjét a cukorral, zacskóba töltjük. A zacskó sarkán pici lyukat vágunk, és hópehely mintákat rajzolunk egy fóliára. Ha megszilárdulnak, könnyedén leválaszthatók a fóliáról.

Tortatálra helyezzük az első piskótalapot, és megkenjük a krém harmadával. Megismételjük ezt a műveletet és befedjük a harmadik lappal. A torta oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és beszórjuk kókuszreszelékkel. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, és bevonjuk a torta tetejét. Körben rárakjuk a hólabdákat, amíg a csokoládébevonat meg nem szilárdul, hogy a golyók később stabilan álljanak és ne guruljanak le. Végül a hópelyhekkel díszítjük a tortát.

32 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan szép, sőt gyönyörű.
    Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok!
    Szeretettel:
    Mrita

    VálaszTörlés
  2. Te jó isten...el ájulok ettöl a bámulatos szépséges tortátol, és a fotók azok gyönyörüek. Ilyen gyönyörü ünnepes tortát házilag, én még nem láttam a food blogokon!

    Itt az e-mail cimem:
    elisaprega@aol.com

    muszáj lesz kijavitani talán a profilomon...ugy tudtam hogy rajta van! Köszi hogy értesitettél!
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! Boldog Karácsonyt Kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  4. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  5. Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

    VálaszTörlés
  6. Una torta fantástica luce absolutamente bella y deliciosa ,es mi torta preferida,abrazos y feliz navidad.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép, békés, meghitt áldott karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel:-))

    VálaszTörlés
  8. Mrita, köszönöm. Boldog Karácsonyt Neked is!

    Elisabeth, köszönöm:-)

    Petra, Ottis, Gizi, köszönöm és Boldog ünnepeket kívánok nektek!

    Rosita, de verdad amamos a este pastel. Feliz navidad.

    Gesztenye, Boldog Karácsonyt!!

    VálaszTörlés
  9. Ez a torta valami gyönyörűséges!!!
    Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  10. Szia Citromhab, elkészítettem tortádat, persze nem lett ennyire szép, min a Tied, de meg voltam vele elégedve, finom, nem édes, könnyű puha a piskótája, mindenkinek ízlett!
    Köszönöm: Marika

    VálaszTörlés
  11. Marika, örülök, hogy ízlett.
    Viszont most elárulom, hogy láttam a tortádat, és nem kell szerénykedned, mert igenis gyönyörű lett!!:-)

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Nagyon jó receptek, ez különösen tetszik torták közül! :)

    Azt szeretném kérdezni, hogy tejpor helyett nem lehetne (rendes házi) tejet használni? Ha igen, akkor kb. mennyit kellene hozzáadni?

    Előre is nagyon szépen köszönöm és gratulálok az oldalhoz!

    Anita

    VálaszTörlés
  13. Anita, köszönöm és nagyon örülök, hogy tetszik az oldal:-)
    Nem tudod a tejport tejjel helyettesíteni, mert az egyik szilárd, a másik pedig folyékony. Ahhoz, hogy golyókat tudj formázni, sajnos ezt nem lehet helyettesíteni.

    VálaszTörlés
  14. Megsütöttem, nagyon-nagyon finom torta, köszönet a receptért! :)

    VálaszTörlés
  15. Üdvözlet
    Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ét csokit használt? Ami ilyen jól néz ki, mintha a cukrászdába lett volna lefényképezve ez a torta, nagyon ügyes csak gratulálni tudok hozzá
    Válaszát előre is köszönöm adri

    VálaszTörlés
  16. Kedves Adri, köszönöm szépen! Bármilyen étcsokoládé tökéletesen megfelel.

    VálaszTörlés
  17. Szio!

    Nagyon szép!
    Tejport hol lehet beszerezni? Tesco, Auchan? Melyik részlegen keressem? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
  18. Szia!

    A Tesco-ban, azt hiszem, lehet kapni tejport.

    VálaszTörlés
  19. Szia! :)

    Jó ideje látogatom az oldalad, nagyon tetszik és nagyon ügyes vagy!!! :)

    A kérdésem az lenne, hogy nem lehet megsütni egyben ezt a tortát, muszáj megsütni külön a lapokat? És, ha egyben sütném, mennyi ideig kell szerinted? Attól félek, ha külön sütöm meg őket, nem lesznek egyformák.

    VálaszTörlés
  20. Erika, először is nagyon köszönöm:-)
    Természetesen egy lapot is süthetsz, amit aztán lapjában háromfelé vágsz. Én ebben egyáltalán nem vagyok jó, soha nem lettek így szabályosak a lapok, azért sütöm egyesével.

    VálaszTörlés
  21. Nagyon koszonom a receptet Isteni finom let es konnyu erteho az elkeszitese is :)enis egyesevel javaslom a lapok suteset

    VálaszTörlés
  22. Nagyon szívesen és örülök, hogy ízlett:-)

    VálaszTörlés
  23. Azt szeretném megkérdezni,hogy a krém milyen sûrû. Arra gondoltam,hogy a tetejét is krémmel díszíteném. Szépen ki lehet nyomni habzsákból? Köszi.

    VálaszTörlés
  24. Edit, elég sűrű a krém, simán nyomható habzsákból.

    VálaszTörlés
  25. Szia Citromhab!

    Az lenne a kérdésem,hogy a tejport pótolhatom kávékrémporral?

    Előre is köszönöm a választ.

    Szép napot

    VálaszTörlés
  26. Szikra, nem pótolható kávékrémporral, ehhez csakis a hagyományos tejpor használható.

    VálaszTörlés
  27. Köszi a választ. Még arra lennék kiváncsi, hogy Te hogy szoktad a torta oldalát megszórni a kókuszreszelékkel, mert nekem általában a torta mellett köt ki a nagy része. A tetejére hogy öntöd rá a csokit anélkûl,hogy lefolyna az oldalára? Köszi.

    VálaszTörlés
  28. Kicsit oldalra billentem a tortát, amikor szórom a kókuszt az oldalára. Így is megy mellé, de lényegesen kevesebb. A csokit pedig kanalazom a tetejére, nem öntöm és óvatosan kanállal terelgetem a megfelelő irányba. Nem sziárdul meg olyan hamar a csoki, szépen ki lehet alakítani a felszínt.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Citromhab!
    Idén ilyen tortát szeretnék készíteni, a receptén nagyon jó. Tudnál esetleg ötletet adni, hogy gluténmentesen hogyan lehetne, vagyis a lisztre szerinted milyen alternatíva illik?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  30. Viktória, a búzaliszt helyett ugyanolyan arányban használj rizslisztet, akkor gluténmentes piskótát kapsz.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Citromhab!

    A torta tetejére csak a csokimáz megy? A krémből már nem kentél a tetejére, ugye?
    Ha mégis kennék egy vékony réteg krémet a tetejére és a hűtőben kihűteném, akkor mennyire lenne nehéz a csokimázat rákenni?
    A krém is vajas, nehéz elképzelnem, hogy ha ki is hűtöm a tortát, a csokimázat könnyen elkenem rajta és nem olvasztja meg a krémet, aztán keveredik a fehér a csokival. Egyszerűbb a tésztára kenni a csokit, ugye?
    Kösziii

    VálaszTörlés