2011. november 13.

Libaleves vajas zsemlegombóccal




A Márton nap nálunk sem múlhat el libából készült fogás nélkül.
Egy kicsit megkésve, ma ezzel a különleges és laktató libalevessel, na és pár pohár újborral köszöntöttük a jeles napot.

Hozzávalók 4 literhez

4-5 libaszárnytő
2-3 libazúza
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér


A zsemlegombóchoz
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás

petrezselyem
4-5 evőkanál tejszín

A rántáshoz
3 evőkanál étolaj
1,5 evőkanál liszt
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 dl tejszín


A húsokat hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt leszedjük a tetejéről a habot.
A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokban, a hagymát egészben beletesszük, sózzuk.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
A teljesen megfőtt húsokat és a zöldségeket kiemeljük, a húst leszedjük a csontról és a zúzával apróbb darabokra vágjuk. A hagyma kivételével a zöldségeket is feldaraboljuk és a hússal visszatesszük a lébe.
A zsemlegombóchoz a hozzávalókat masszává gyúrjuk és diónyi gombócokat formázunk.
A levest visszatesszük a tűzre, forrásig melegítjük, belerakjuk a gombócokat és 10-15 percig lassú tűzön főzzük.
A hozzávalókból világos rántást készítünk, felengedjük a forró lével és besűrítjük vele a levest.
Végül tejszínnel dúsítjuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta így ahogy a fazekadba nézek minden ami benne van szeretem és finom !

    VálaszTörlés
  2. Hú nagyon guszta és gazdag leves.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztusos a levesed!:) Meg tudnék enni 1-2 tányérral:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tartalmas finom leves. Kérek! :)

    VálaszTörlés
  5. Valóban tartalmas és laktató leves, én már másodikot nem is kértem:-)

    VálaszTörlés