2011. szeptember 17.

Esterházy torta - Segítsüti 2011 ősz








Mától indul a már hagyományosnak számító jótékonysági Segítsüti akció!

27 gasztroblogger és egy vendégblogger alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.

Az idei támogatott a Szemem Fénye Alapítvány. Tevékenységüknek köszönhetően idén megnyitották Pécsett a Dóri-házat, majd Törökbálinton a Tábitha-házat. Mindkettő gyermekhospice ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik állandó gondoskodást kaphatnak.

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2011. szeptember 20.-án 16:00 óráig.

Én egy Esterházy tortával készültem erre az alkalomra, illetve egy plusz ajándékkal is, de ez legyen meglepetés.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
30 dkg darált dió
10 dkg liszt

A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
10 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 dl tejszín
40 ml rum
10 g zselatin

A díszítéshez
25 dkg porcukor
1 közepes méretű tojásfehérje
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
10 dkg darált dió
1 dl tejszín


A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra melegített sütőben öt tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc laponként.
Célszerű a tészta hozzávalóit 5 részre osztani és a fent leírt műveletet ötször elvégezni, így teljesen azonos vastagságú lapokat kapunk.
A krémhez a pudingporból, a cukorból és a tejből pudingot főzünk. Kevés hideg vízben feloldjuk, majd felforrósítjuk a zselatint és a még meleg krémhez adjuk. Belekeverjük a diót, a rumot és kihűtjük. Ha kihűlt, beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot is.
A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk.
A mázhoz a tojásfehérjét lazán felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a torta tetejére simítjuk.
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, csíkokat rajzolunk a mázra és késpengével, ellentétes irányban széthúzgáljuk.
A torta oldalát darált dióval díszítjük, és a kemény habbá vert tejszínből körben habrózsákat nyomunk a tetejére.

12 megjegyzés:

  1. Felséges. Sok sikert az akcióhoz. :)))

    VálaszTörlés
  2. Boldog lesz aki megnyeri!:-)Finomságos!

    VálaszTörlés
  3. A süti szépséges! Én is sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés
  4. ez nagyon jól néz ki! Szerencsére egekbe szöknek a licitáló árak, úgyh én inkább megvárom, míg újra kiadjátok a recepteket és az egyéb ajándékokat!!!

    VálaszTörlés
  5. Meseszép lett! És az egyik kedvencem.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm!
    Remélem tényleg az egekbe szöknek a licitek, igaz már csak egy nap van hátra, és az akció sikeresen zárul. Az összegyűlt pénz nagyon jó helyre kerülne.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem új címet szükséges adni ennek a tortának! Megsütöttem ma és fenséges! A világ legjobb tortája címet nyerte el nálunk!Nem bonyolult igazán, egy ilyen hideg napon felüdülés elkészíteni.Nagyon köszönöm kedves Citromhab e remek receptet! Marika

    VálaszTörlés
  8. Marika, igazán nincs mit és én örülök a legjobban, hogy ennyire ízlett:-))

    VálaszTörlés
  9. A tojássárgákat nem kell beletenni a tésztába vagy csak a felsorolásból maradt ki???
    Ági

    VálaszTörlés
  10. A tojássárgákra nincs szükség, nem maradt ki a felsorolásból. Elhasználhatod őket vaníliakrémhez vagy egyéb más étel készítéséhez.

    VálaszTörlés