Nem jellemző, hogy gyakran sütnék kenyeret, a mindennapi főzés és egyéb más dolgom miatt arra már sem időm, sem energiám, hogy még kenyérrel is én lássam el a családot.
Ezért inkább csak akkor fordul elő, ha valamilyen ünnep alkalmából kifogyunk a pékáruból és sürgősen elő kell állítani valamit.
A fentiek miatt nincs is jó kenyér receptem, így keresnem kellett egyet.
Limaránál aztán pont olyan Fehér kenyérre leltem, amilyenre gondoltam.
A kenyér csodás lett kinézetre és ízre is.
Hozzávalók kb. 4 literes jénai tálhoz
1,8 dl víz
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 1/2 evőkanál olaj
15-18 dkg öregtészta
35 dkg finomliszt BL-55
15 g élesztő
Az öregtésztához
30 dkg liszt
15 g élesztő
1,5-2 dl víz
1/2 kávéskanál cukor
Előző este elkészítjük az öregtésztát. Kevés langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Hozzáöntjük a liszthez, és langyos vízzel keményebb tésztát dagasztunk, amit másnapig lefedve hűtőbe teszünk.
A kenyérhez a hozzávalókat tálba mérjük és jól kidagasztjuk, majd langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba helyezzük. Duplájára kelesztjük, félidőben éles késsel bevágjuk a tetejét.
Egy kisebb hőálló tálkában vizet teszünk a sütő aljába, ami a sütés teljes ideje alatt ott marad.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük a kenyeret, amíg a teteje is szép pirosra meg nem sül.
A sütőből kivéve vízzel bespricceljük a forró kenyér tetejét, hogy cserepes legyen.
Csinos lett a kenyered, nagyon!
VálaszTörlésFenséges
VálaszTörlésgyönyörűek!:)
VálaszTörlésEz a tökéletes kenyér!:-)Nagyon szép!
VálaszTörlésGyönyörű lett! Tökéletes! Már csak a kacsazsír és a lila hagyma hányzik mellőle. :)
VálaszTörléscsodálatos!!!!!
VálaszTörlésCitromhab!
VálaszTörlésEz valami csodás:-))
Nagyon ügyes vagy:-)
Szeretettel küldök Neked "egy jó szót":)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek:-)
VálaszTörlésEddig nem hittem, hogy egy házilag készült kenyér ilyen csodás lehet. Kóstoltam párat, de nem győzött meg igazán.
De ez a recept!! Puha, foszlós, a héja cserepes és minden szempontból tökéletes.
TücsökBogár, most konkrétan csülök és torma van mellé:-))
Családi tűzhely, nagyon köszönöm, mindig jól esik "egy jó szó":-)
Mesés lett! A csülök mellé valóban ez jár, egészséges élet ide vagy oda:)
VálaszTörlésMoha, teljesen igazad van, nem is lehet mindig azt figyelni, mi egészséges és mi nem:-)
VálaszTörlésUtóirat: Ludányi néven én kommenteltem, bár, gondolom ez kiderült:-)
VálaszTörlésÍgy jár az ember, ha a férjét a saját laptopjához engedi, aki aztán trehány módon soha nem jelentkezik ki a postafiókjából:-))
Fantasztikus feher kenyer. Jajj de szeretnek egy ket szeletet belole. Igazan sikerult nagyon is jol, neked...persze, en ezen nem lepodok meg!
VálaszTörlésValóban csinos kis kenyér :)
VálaszTörlésElisabeth, ez tényleg fantasztikus, hála a recept megalkotójának, Limarának:-)
VálaszTörlésBeastie, köszönöm:-)
Gyönyörüüü!
VálaszTörlésSzeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.
Hobbychef, nagyon köszönöm a "jó szót":-)
VálaszTörlésFogadj tőlem szeretettel egy "jó szót" ezért a sok finomságért cserébe amit nap, mint nap látok nálad!
VálaszTörléshttp://eszterszappan.blogspot.com/
Gyönyörű!
VálaszTörlésNelli, köszönöm a "jó szót":-)
VálaszTörlésWise Lady, köszönöm:-)
Ez jobbbb, mint bármelyik péknél.
VálaszTörlésEz sokkal-sokkal jobb!!
VálaszTörlésgyonyoru kenyer! csak azt kedeznem hogy a janai talban sutotted meg amiben kelt? vagy kivetted tepsire?
VálaszTörlésA jénai tálban sütöttem, hogy sütés közben felfelé terjeszkedjen és ne legyen lapos.
VálaszTörlésNagyon szép lett! Néztem már Limaránál is, de nem mertem eddig belevágni... Tetszik, hogy picikét leegyszerűsítetted a receptet, és így is működik, ez biztató! :-D Az lenne a kérdésem, hogy agyag római tálban is működik szerinted? Sajnos nincs ekkora jénaim... :-(
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésNem baj, ha nincs nagy méretű jénai tálad. A tésztát kelesztés után kettéveheted, és egymás után is megsütheted. A fotón látható kenyér is így készült, mert nekem sincs ekkora méretű tálam:-)
Jó ötlet! :-) És a római tálról mit gondolsz?
VálaszTörlésBocsi, a római tálra nem válaszoltam:-) Szerintem, az nem a legalkalmasabb, mert a két végén nem zár rendesen, de ez csak az én tippem, egy próbát megér,lehet ez az eltérés nem jelent semmit.
VálaszTörlésJelentem, TÖKÉLETES lett! :-D Állt a család este 10-kor a gyönyörű kisült kenyér felett gyönyörködve, és még kihűlnie sem volt ideje. :-D Megtaláltam Limaránál az instrukciókat a római tálra vonatkozóan, teljesen jól működik! :-) Ez lesz a mindennapi kenyerünk, ez már tuti.
VálaszTörlésJaj, úgy örülök:-))
VálaszTörlésAmikor először sütöttem ezt a kenyeret, mi is éppen így gyönyörködtünk benne. Azelőtt nem hittem, hogy egy házilag készült kenyér ennyire finom lehet...de, igen, lehet:-)