2010. december 26.

Citromos máktorta






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A mákos piskótalaphoz
6 tojás
24 dkg cukor
45 ml olaj
18 dkg őrölt mák
6 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
1/2 citrom reszelt héja

A krémhez
5 dl tej
10 dkg liszt
20 dkg cukor
2 kisebb citrom reszelt héja és leve
1 evőkanál vaníliakivonat
5 dl tejszín

A díszítéshez
2 dl tejszín
4 dkg cukor
1 csomag habfix
citromszeletek
mák

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk az előzőleg összevegyített lisztet, mákot és sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Langyosra hűtjük a tortalapot, majd lapjában három egyenlő részre vágjuk. (A hozzávalók három, egyenlő részre osztásával három lapot is süthetünk.)
A krémhez a lisztet, a cukrot, a citrom héját és levét és a vaníliát a tejjel csomómentesre dolgozzuk, majd folyamatosan kevergetve sűrűre felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, hozzáadjuk a főzött krémet és az egészet habverővel összedolgozzuk.
A krémmel megtöltjük a piskótalapokat, majd a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A díszítéshez a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Habzsákba töltjük, és a tortára körben habrózsákat nyomunk.
Citromszeletekkel és mákkal díszítjük.



2010. december 25.

Harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával



A karácsonyi menünél maradva a főétel, mivel a hús ilyenkor szóba se jöhet, mindig hal.


Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz
1 kg harcsafilé
1 fej hagyma
olaj
pirospaprika, só, bors
2-3 evőkanál tejföl
50 ml fehérbor
2 teáskanál keményítő

A sztrapacskához
50 dkg liszt
2 nagyobb krumpli
1 evőkanál só
víz
2 evőkanál olaj
20 dkg juhtúró


A harcsafilét nagyobb kockákra vágjuk és vízzel  leöblítjük.
Az apróra vágott hagymát olajon aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a pirospaprikát és kb. 100 ml vízzel felöntjük.
Lassú tűzön félórát forraljuk a szaftot, hogy a hagyma megpuhuljon.
Ha kell, az elpárolgott vizet pótoljuk.
Félóra elteltével beletesszük a haldarabokat, sózzuk, borsozzuk és készre sütjük.
Ez durván 15 perc, egy-egy haldarabot fakanállal szétnyomva ellenőrizzük, hogy a közepe is megfelelően átsült.
Végül a tejföllel és a borban elkevert keményítővel összeforraljuk.
A sztrapacskához a lisztet a sóval elkeverjük. Meghámozzuk a krumplikat és krumplireszelőn ráreszeljük a lisztre. Annyi vízzel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, elkeverjük.
Lobogó forró vízbe szaggatjuk, ha feljön a víz tetejére, egy tálba szedjük.
Még forrón összekeverjük az olajjal és a juhtúróval.


Mentás málnakrémleves




A karácsonyi ünnepi vacsora első fogása volt ez a leves.
Mindig valami hideg gyümölcskrémlevest választok erre az alkalomra, mert gyorsan megvan, és az egész napos őrület ( fenyőfa díszítés, ajándék csomagolás, stb. ) után legalább a leves előkészítésén próbálok egy kis időt spórolni.

Hozzávalók 6 főre

30 dkg málna
9 dl tej
3 evőkanál tejföl
4-5 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
vanília
4-5 mentalevél 

A díszítéshez:
tejszínhab
4-5 mentalevél


A hozzávalókat turmixgépbe készítjük és a tálalás előtt 2-3 perc alatt habosra turmixoljuk.
Tejszínhabbal és mentalevéllel díszítjük.


2010. december 21.

Martini



Pár hete hozta ezt a receptet a legidősebb fiú, az egyik osztálytársánál kóstolta egy buliban és azt mondta, feltétlenül ki kell próbálni, mert nagyon finom.
Rögtön össze is dobtuk és mára készült el teljesen.
Nagyon hasonlít az eredetire ízére, színe egy kicsit világosabb, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből, citrommal és jéggel tényleg nagyon kellemes ital.

Hozzávalók

3,5 l víz
50 dkg rizs
1,5 kg cukor
2 db citrom
2-3 szem szegfűszeg
2 dkg élesztő
15 dkg mazsola
2 evőkanál vaníliakivonat


Egy 5 literes befőttes üveg aljára mérjük a rizst.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk és ráöntjük a rizsre.
A citromot karikákra vágjuk, és az összes többi hozzávalóval beletesszük az üvegbe.
Folpackkal lefedjük, amit tűvel megszurkálunk, hogy az erjedés során keletkező gázok szabadon távozhassanak.
Szobahőmérsékleten tároljuk. 7-10 nap alatt lezajlik az erjedési folyamat, hogy pontosan mikor, ezt kóstolással könnyedén meg tudjuk állapítani.
Ha kész, leszűrjük a már kész martinit és hűtőbe tesszük. Ekkor még elég zavaros, de másnapra a finom üledék nagy része leülepszik.
A szűrési folyamatot kétszer, háromszor még el kell végezni, miközben folyamatosan a hűtőben tartjuk, ugyanis a hideg segíti elő a tisztulást.
A folyamat végére tükrösen tiszta italt kapunk.

2010. december 19.

Puncstorta





Nem a klasszikus értelemben vett puncstortáról van szó, sokkal inkább a puncshoz, mint italhoz van köze.


 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
1 csomag Győri édes zabfalat
10 dkg olvasztott vaj
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
5 dl markáns ízű vörösbor
1 dl narancslé
10 dkg karamellszirup
3 dkg cukor
3 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
3 db közepes méretű alma
15 g zselatin
6 dl tejszín + 3 dkg porcukor
1 csomag piros tortazselé por


A karamellsziruphoz 5 dkg cukrot világosbarnára pirítunk, felengedjük 50 ml vízzel és addig főzzük, amíg a víz ráöntésekor megkeményedett cukor el nem olvad.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Egy lábasba öntjük a bort, a narancslevet, a karamellszirupot, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, cukrot és az almát. Forrásig hevítjük, és alacsony fokozaton 5 percig főzzük az almákat.
Ha kész, kiszedjük a gyümölcsöt, papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet.
Az alma 2/3 része a töltelékbe kerül, 1/3 részt meghagyunk a díszítéshez.
A levet leszűrjük, kimérünk 2,5 dl-t, amit a  piros tortazselé porral felfőzzük. Hagyjuk, hogy megszilárduljon, ebből lesz a borzselé a torta tetejére.
A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, csak annyira, hogy feloldódjon és beleöntjük a 2,5 dl kimérése után maradt, még meleg lébe.
Tortatálra helyezzük a tortagyűrűt.
A kekszet elmorzsoljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal és a citromhéjjal, majd ezzel a masszával béleljük ki a tortagyűrűt.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, óvatosan beleöntjük a zselatinos bort és habverővel összekeverjük. 4-5 evőkanálnyit habzsákba teszünk.
A krém felét a kekszes alapra simítjuk, kirakjuk az almaszeletek 2/3 részével, majd rásimítjuk a másik felét is.
A habzsákból habrózsákat nyomunk körben a tortára.
Legalább 3 órára behűtjük.
Ha megdermedt a krém, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Az időközben szintén megszilárdult borzseléből apró darabokat szaggatunk a torta közepére és kirakjuk a díszítésre szánt almaszeletekkel.

2010. december 18.

Mézes puszedli





Azonnal puha, hófehér puszedlik Gesztenye receptje alapján.


Hozzávalók

A tésztához
12,5 dkg vaj
12,5 dkg méz
45 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
3 tojás sárgája
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 narancs reszelt héja
20 dkg porcukor
késhegynyi só
4 evőkanál (10 dkg) tejföl

A mázhoz
3 tojásfehérje
250 g porcukor


A mézet és a vajat felolvasztjuk.
Hozzáadjuk a tojássárgát, a tejfölt, a citrom és narancs reszelt héját, fél citrom levét, a cukrot, végül pedig a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a fűszereket, majd összedolgozzuk.
Egy éjszakára folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
A tésztát négyfelé vesszük, rudakat sodrunk és 8 egyenlő részre vágjuk.
Mindegyik darabból gombócokat formázunk, kicsit lelapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral felverjük, beleforgatjuk a kihűlt puszedliket.
Rácsra rakjuk őket, majd 100 fokos sütőben szárítjuk.

2010. december 16.

Mákos zserbó




Az évnek ebben a szakában mindig előkerül ez a sütemény, aminek inkább a diós változata terjedt el, de érdemes mákkal is kipróbálni, úgy is nagyon finom.

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 dl tej
2 dkg friss élesztő

A töltelékhez
30 dkg őrölt mák
20 dkg cukor
1 üveg áfonya vagy szeder vagy fekete ribizli lekvár

A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A töltelékhez a mákot és a cukrot elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát pihentetjük.
Ezután három egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy tepsiméretű téglalapot nyújtunk.
Az első lapot a vékonyan kivajazott tepsibe terítjük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros mákkal. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, végül az egészet befedjük a harmadik lappal.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.


2010. december 10.

Háromtöltelékes rétes





Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez 

1 csomag 6 db-os friss réteslap

Az almás töltelékhez
1 kg alma (tisztítva mérve)
3-4 evőkanál cukor
2 evőkanál búzadara
fél kávéskanál fahéj

A túrós töltelékhez
75 dkg túró
3-4 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A mákos töltelékhez
30 dkg őrölt mák
4 evőkanál cukor
2 dl tej
fél citrom reszelt héja

A kenéshez
2 dl tejföl
fél dl olaj


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a búzadarát.
A mákos töltelékhez a tejet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot és kb. fél percet főzzük.
A túrót kikeverjük a cukorral, a vaníliával és citromhéjjal.
A tepsi alját vékonyan megkenjük olajjal, és két réteslapot terítünk bele úgy, hogy mindkét lapot kettéhajtjuk, így valójában 4 réteget kapunk. Minden réteget vékonyan megkenünk a tejföl és olaj keverékével. Erre halmozzuk a mákot, majd befedjük egy, kettéhajtott réteslappal. Ezt is lekenjük az olajos tejföllel.
Erre jön az almatöltelék, majd újra egy réteslap kenéssel..
A tetejére kerül a mákos töltelék, amit végül két réteslappal zárunk le.
Tejföllel megkenjük a rétegeket és a tetejét és forró sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük, tálalás előtt porcukorral meghintjük.

2010. december 9.

Bonbonok Karácsonyra






Minden évben szoktunk a partnereinknek kisebb ajándékokat adni Karácsonyra. Ez általában néhány palack bor és mellé valami, az ünneppel kapcsolatos apróság.
Az idén ez pár darab mézeskalács illetve bonbon lesz.


Az idén a borokhoz terveztem a bonbonok ízesítését a következőképpen:

1. Sárgamuskotály-ban áztatott aszalt sárgabarack  marcipánnal.

2. Cabernet Sauvignon rosé-ban áztatott aszalt meggy  marcipánnal.

3. Cabernet Sauvignon-ban áztatott aszalt szilva marcipánnal.

Tavaly kb. 10-féle ízesítésben készültek a bonbonok, de a tapasztalat azt mutatta, hogy a marcipános az első számú kedvenc, így az idén maradtam ennél.

Hozzávalók

30 dkg mandula
30 dkg porcukor
mandulaaroma

A marcipánkészítés házilag: itt

5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt szilva
fajtánként 200 ml bor

A bevonáshoz
15 dkg étcsokoládé
15 dkg tejcsokoládé
3-4 evőkanál olaj

A díszítéshez
2-3 evőkanál porcukor
pár csepp citromlé


A aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágjuk és egyenként beáztatjuk a megfelelő típusú borba. Legjobb, ha ezt a műveletet este végezzük és egy éjszakán át hagyjuk ázni.
A marcipánt előírás szerint elkészítjük.
Apró darabokat tépkedünk a marcipánmasszából, közepébe aszalt gyümölcsöt nyomunk és kézzel formázzuk.
Lehet belőle egyszerűen csak golyókat is, én most kocka alakot választottam, amit kés lapjával alakítottam ki.
A csokoládékat az olajjal gőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk vele a bonbonokat.
Ha megszilárdult a csoki, cukormázzal díszítjük. Ehhez elkeverjük a porcukrot és annyi citromlevet, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. Zacskóba töltjük, aminek a sarkán pici lyukat vágunk, és tetszőleges mintákat rajzolunk a bonbonokra.


2010. december 7.

Lakatosinas




Hozzávalók

20 dkg aszalt szilva
8 dkg marcipán
1 dl rum

A palacsintatésztához
2 tojás
1 dl tej
10 dkg liszt
csipet só

A sütéshez
olaj

A szóráshoz
fahéjas porcukor


Marcipán készítése: itt
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk.
Az aszalt szilvát rumba áztatjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a maradék nedvességet.
Mindegyik szilva közepébe egy kevés marcipánt nyomunk, belemártjuk a palacsintatésztába és olajban kisütjük.
Vigyázni kell, mert nagyon gyorsan sül!
Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.


2010. december 6.

Káposztás pogácsa





Hozzávalók

50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás

10 dkg tejföl
2,5 dkg só
1 teáskanál cukor
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csapott kávéskanál őrölt bors
25 dkg káposzta

A tetejére
1 tojás
 

A káposztát lereszeljük és kevés olajon sóval megdinszteljük, Nem baj, ha kicsit megpirul.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. 
A tészta hozzávalóit a káposztával és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Nem kell nagyon kidolgozni. A tésztát kinyújtjuk, hajtogatjuk, majd 30-40 percet pihentetjük. Ismét elnyújtjuk, hajtogatjuk és újabb félórát pihentetjük.
Végül 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk és pogácsákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, tetejüket megkenjük tojással és 240 fokos sütőben megsütjük.

2010. december 5.

Tasakban sült sertéskaraj almás-narancsos káposztával




Hosszadalmasabb előkészületet igényel, de ha figyelembe vesszük, hogy tulajdonképpen a köretet is tartalmazza, akkor még időt is spórolhatunk.
Előző este is előkészíthetjük, ekkor lefedve hűtőben tároljuk a sütésig.

Hozzávalók

1 kg csont nélküli sertéskaraj
80 dkg vörös káposzta
2 db nagyobb alma
2 narancs
só, bors, kömény
1 teáskanál borókabogyó, mustár

A húst felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk. Mindkét oldalát megszórjuk sóval, őrölt borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Ha előző este készítjük, a sót hagyjuk ki.
Egy lábosban, kevés olajon a hússzeletek mindkét oldalát fél-fél percig sütjük, kérget képezünk rajtuk.
Ha elkészültünk, félretesszük.
A káposztát legyaluljuk, az almát meghámozzuk és lereszeljük. A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér részek ne maradjanak rajta, és feldaraboljuk.
A káposztát, almát, narancsot sóval, köménnyel és mozsárban összetört borókabogyóval elkeverjük.
Egy nagyméretű tepsibe akkora alufóliát teszünk, hogy majd visszahajtva teljesen befedje a belekerülő húst és káposztát.
A hússzeleteket egymás mellé a tepsibe rakosgatjuk, ráhalmozzuk a káposztát.
A fóliát visszahajtjuk és 1-1,5 óra alatt megsütjük.
Krumplipürét kínálhatunk mellé.