2010. december 9.

Bonbonok Karácsonyra






Minden évben szoktunk a partnereinknek kisebb ajándékokat adni Karácsonyra. Ez általában néhány palack bor és mellé valami, az ünneppel kapcsolatos apróság.
Az idén ez pár darab mézeskalács illetve bonbon lesz.


Az idén a borokhoz terveztem a bonbonok ízesítését a következőképpen:

1. Sárgamuskotály-ban áztatott aszalt sárgabarack  marcipánnal.

2. Cabernet Sauvignon rosé-ban áztatott aszalt meggy  marcipánnal.

3. Cabernet Sauvignon-ban áztatott aszalt szilva marcipánnal.

Tavaly kb. 10-féle ízesítésben készültek a bonbonok, de a tapasztalat azt mutatta, hogy a marcipános az első számú kedvenc, így az idén maradtam ennél.

Hozzávalók

30 dkg mandula
30 dkg porcukor
mandulaaroma

A marcipánkészítés házilag: itt

5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt szilva
fajtánként 200 ml bor

A bevonáshoz
15 dkg étcsokoládé
15 dkg tejcsokoládé
3-4 evőkanál olaj

A díszítéshez
2-3 evőkanál porcukor
pár csepp citromlé


A aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágjuk és egyenként beáztatjuk a megfelelő típusú borba. Legjobb, ha ezt a műveletet este végezzük és egy éjszakán át hagyjuk ázni.
A marcipánt előírás szerint elkészítjük.
Apró darabokat tépkedünk a marcipánmasszából, közepébe aszalt gyümölcsöt nyomunk és kézzel formázzuk.
Lehet belőle egyszerűen csak golyókat is, én most kocka alakot választottam, amit kés lapjával alakítottam ki.
A csokoládékat az olajjal gőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk vele a bonbonokat.
Ha megszilárdult a csoki, cukormázzal díszítjük. Ehhez elkeverjük a porcukrot és annyi citromlevet, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. Zacskóba töltjük, aminek a sarkán pici lyukat vágunk, és tetszőleges mintákat rajzolunk a bonbonokra.


13 megjegyzés:

  1. Csak ámulok és bámulok . És rettenetesen irigykedem !

    VálaszTörlés
  2. Citromhab! Ezek meseszépek lettek!!!! Én nagy rosékedvelő vagyok, így azt választanám :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, kedvesek vagytok!

    A rosé hozzám is közel áll, de most a bonbonok közül a sárgabarackos lett a legfinomabb:-)).

    VálaszTörlés
  4. Citromhab!

    Ez fantasztikus!
    Le a kalappal előtted, nem semmi termés :-))

    VálaszTörlés
  5. jajjj de szépek,én nem vagyok ilyen ügyi,nincs hozzá türelmem.

    VálaszTörlés
  6. Ani, köszönöm. Csak elkezdeni nehéz, aztán rájössz, hogy nem is olyan ördöngősség:-))

    VálaszTörlés
  7. Helyesek! És a mézesek is azok, nagyon.

    VálaszTörlés
  8. Te egy művész vagy Citromhab!Annyira szabályosak a bonbonokon a minták, a bolti bonbonok a közelébe nem érnek a Tiednek!:-)

    VálaszTörlés
  9. Nelli, nagyon aranyos vagy:-)
    Nem vagyok művész, csak szeretek ilyesmivel bíbelődni:-)

    VálaszTörlés